Stropnický: Izrael očkuje 200 tisíc lidí denně. Za vakcínu platí dvojnásobek

Martin Stropnický

Martin Stropnický

Izrael byl po jistý čas jednou ze zemí nejvíce postižených pandemií koronaviru. Platila zde a stále platí velmi tvrdá opatření, kterými se například strašilo i u nás. Aktuálně se však situace obrací. Jak si Izraelci vedou v očkování? V čem tkví jejich úspěch? A jak se místní stavějí k opatřením? Hostem Interview Petry Vintrové na CNN Prima NEWS byl český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický.

Židovský stát na Blízkém východě je podle českého velvyslance na současnou krizi daleko lépe připravený než jiné země. Je to dáno konstantním pocitem ohrožení, který Izraelci vzhledem k situaci v regionu mají už desítky let od založení svého státu.

S tím souvisí i fakt, že se proti tvrdým vládním opatřením příliš neprotestuje. „Návyk na omezení je zde nepochybně větší než v evropských zemích,“ vysvětlil Stropnický, podle něhož jsou Izraelci zvyklí, že v krizových situacích musí například obětovat část své svobody a podřídit se nařízením.

V zemi sice jsou i odpůrci očkování, podle Stropnického jich však příliš není. „Vzhledem k tomu, že se tu očkuje 200 tisíc lidí denně, neviděl bych tu řadu jako nekonečně dlouhou,“ řekl velvyslanec v pořadu Interview s dovětkem, že izraelské úřady aktuálně hlásí už okolo dvou milionů očkovaných obyvatel.

Dojde na izraelskou vakcínu?

Místní vědci dokonce připravují vlastní vakcínu proti koronaviru. Podle slov Stropnického nemají o dobrovolníky na testování nouzi, mimo jiné i proto, že za testy jsou lidé honorováni v přepočtu zhruba 40 tisíci korunami.

Izrael se velmi rychle vyhoupl na vysokou míru očkování. Když vakcína začala docházet, vláda se dohodla se společností Pfizer na dodatečných dávkách výměnou za data o účincích na očkovaných lidech. Země navíc za vakcínu platí dvojnásobek běžné částky, která činí 15 amerických dolarů (zhruba 336 korun – pozn. red.). Podle Stropnického to však v Izraeli nikdo nekritizuje. „Jsou to dobře utracené peníze,“ dodal český velvyslanec.

Otevření jeruzalémské pobočky

Bývalý několikanásobný ministr, který měl pod sebou v průběhu let resorty kultury, obrany a naposledy zahraničních věcí, je velvyslancem v Izraeli od roku 2018. Ambasáda v Tel Avivu, v jejímž čele stojí, aktuálně připravuje otevření pobočky v Jeruzalémě.

„Je to velké politické gesto a vyjádření našich blízkých vztahů s Izraelem. Budeme jedinou evropskou zemí, která ji bude mít,“ řekl v pořadu Interview Stropnický. Podle něj bude kancelář plnohodnotným diplomatickým zastoupením a k jejímu oficiálnímu otevření dojde ještě v prvním pololetí letošního roku.

Rozhovor Petry Vintrové s Martinem Stropnickým si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: