Švýcarské stíhačky bombardují Česko. Alpská země simulovala obranu vůči útoku z východu

Stíhačka ve švýcarských barvách

Švýcarsko bombarduje Česko?

V případě války už žádná neutralita neexistuje. Tak simulaci švýcarské armády obhajoval šéf švýcarské Svobodné demokratické strany a člen Rady kantonů Thierry Burkart. „Pak musíte být schopni vykonávat nejrůznější mise, které slouží k ochraně země nebo většího evropského území,“ řekl. Myšlenka na preventivní údery je však z hlediska švýcarské armády, která má čistě obrannou filozofii, absurdní.

Útok na Švýcarsko je na spadnutí. K nebi proto vzlétly těžce vyzbrojené stíhačky F-35, jejichž úkolem bylo bombardovat nepřátelské cíle v zahraničí. Hlavně mosty a letiště. Na seznamu vojenské mise se objevila i Česká republika.

Jednalo se ale pouze o počítačovou simulaci, která sloužila jako podklad pro výběrové řízení švýcarského vyzbrojovacího úřadu Armasuisse, jenž spadá pod švýcarské ministerstvo obrany. O simulaci informoval zpravodajský portál stanice Schweizer Radio und Fernsehen (SRF).

Hledáme novou stíhačku

Švýcaři chtějí pořídit letadla, která budou schopna útočit na pozemní cíle a v případě války tak podporovat pozemní jednotky. Strategický dokument „Luftverteidigung der Zukunft“ (Vzdušná obrana budoucnosti) uvádí, že nový stíhací letoun bude sloužit k útokům na cíle hluboko v nepřátelském prostoru.

Výrobci stíhaček, kteří se o zakázku švýcarské armády budou ucházet, musí technicky popsat čtyři různé typy misí a ukázat je na simulátoru. Jde o obranu švýcarského území, protivzdušnou obranu, vzdušný průzkum a útok na pozemní cíle.

Je to choulostivé, říká plukovník

Dvě posledně jmenované simulované mise se odehrávají v zahraničí a zavedly švýcarské letectvo do jižního Německa, Rakouska a České republiky. Cílem misí bylo sbírat informace o vojenských cílech a preventivně na ně zaútočit. Nejvzdálenější cíl se přitom nacházel právě v Česku, a to 370 kilometrů od švýcarských hranic. Letouny ve videu nalétávají na nepřátelský konvoj a rovněž bombardují letiště.

„Podle mého názoru jde o velmi choulostivou záležitost, protože jsme zde vykreslováni jako ti, co útočí, kdežto naše základní filozofie zní: bráníme se,“ uvedl pro portál SRF Roland Beck, bývalý plukovník švýcarského generálního štábu a vojenský historik.

Bezpečnostní expert Peter Hug, kterého portál SRF oslovil, pak považuje preventivní údery v zahraničí za bizarní. „Nikdy byste nezískali většinovou podporu pro stíhačku, o které byste otevřeně prohlásili, že má být mimo jiné schopna bombardovat cíle daleko za Švýcarskem,“ řekl Hug.

Když je válka, neutralita končí

Video rozpoutalo debatu i ve švýcarském parlamentu. Podle šéfa Svobodné demokratické strany Thierryho Burkarta mají ale podobné simulace opodstatnění. „V případě války už žádná neutralita neexistuje. Pak musíte být schopni vykonávat nejrůznější mise, které slouží k ochraně země nebo většího evropského území,“ řekl politik.

Naproti tomu poslankyně sociální demokracie Priska Seilerová Grafová je šokována. „Vždycky jsem se obávala, že by se na ministerstvu obrany mohly takové nápady objevit. Máme armádu na obranu, ne kvůli tomu, abychom na někoho útočili,“ uvedla.

Tagy:
letadlo válka armáda stíhačka útok letoun Švýcarsko Česká republika letectvo Česko F 35 Ministerstvo obrany České republiky Svobodná demokratická strana Lockheed Martin F-35 Lightning II Thierry Burkart Schweizer Radio und Fernsehen