Tahanice o Černou kostku v Ostravě: Firma cítí křivdu. Experti varují před nižší cenou

Vybudování Černé kostky v Ostravě provází spory. Důvodem je výběr firem, které mají zhotovit již vysoutěženou stavbu. Konsorcium společností BBP Stavby a KAMI PROFIT mělo nabídnout nižší cenu, přesto se ocitlo při výběru až na druhém místě. Zástupci společnosti následně podali trestní oznámení na Moravskoslezský kraj. Experti ale namítají, že výběr za nejnižší cenu nemusí být zárukou kvalitního zpracování a může vést ke kompromisům.

Jako první o sporu informoval web idnes.cz. Ostravská Černá kostka má v budoucnu sloužit jako sídlo Moravskoslezské vědecké knihovny a Centrum digitalizace, vědy a inovací. Vybudování stavby se řeší už několik let. Při výběru zhotovitele projektu ale přišlo na kraj trestní oznámení. Podalo ho konsorcium firem BBP Stavby a KAMI PROFIT, které nabídlo o 70 milionů nižší cenu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krok Lipavského? Zklamání. Za předsedu Pirátů chci Wagenknechta, řekla Gregorová

Vítězem se ale stalo sdružení firem Metrostav DIZ a OHLA ŽS. Ačkoliv nabídli vyšší cenu, tak se v soutěži umístili na prvním místě. Odborníci výběr podpořili. Podle nich se totiž v České republice rozšířilo povědomí, že nejnižší cena znamená nejlepší možné zpracování. To ale může být velmi zrádné.

Potvrzuje to například odborník na veřejné zakázky Robert Páleník. „Obecně bych řekl, že má cena jako jediné kritérium smysl v případech, kdy zadavatel předem definuje v maximální možné míře předmět nákupu a úroveň jeho kvality. Za takové situace, kdy ‚kvalita‘ je v zásadě daná dopředu a manévrovací prostor pro dodavatele se ztrácí, se mi zdá racionální vybrat dodavatele podle nejnižší ceny,“ řekl pro web businessinfo.cz.

To samé potvrzuje i předseda Robert Špalek, který je předsedou České komory autorizovaných inženýrů a techniků. Podle něj totiž na první pohled může vypadat vysoutěžená cena nižší, přesto naroste kvůli levným materiálům a následném nákladném provozu a údržbě.

Konsorcium BBP Stavby a KAMI PROFIT přesto veškeré námitky odmítá. „Naše nabídka byla ze strany odborné komise podrobena takřka inkvizičnímu zkoumání. V řadě případů přitom nebylo vůbec jasné, z čeho pramení pochybnost komise, když údaje v nabídce byly zcela jasné. Nicméně respektovali jsme, že zadavatel má právo informace ověřovat, a všechny požadované doklady jsme včas předložili,“ uvedlo sdružení firem důvod pro podání trestního oznámení.

Moravskoslezský kraj stojí za komisí, která vybrala vítěze zhotovitele stavby. „Podmínkou výběru je, aby dodavatel splňoval kritéria a požadavky stanovené zákonem a zadávací dokumentací. V daném případě k tomu tak bohužel ani přes další umožnění dokládání informací a dokladů nad rámec nabídky u účastníka s nejnižší nabídkovou cenou nedošlo,“ řekla pro idnes.cz Miroslava Chlebounová, PR specialistka Krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Tagy:
Ostrava Moravskoslezský kraj trestní oznámení Česko OHL ŽS produkty a služby ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti Bbp Stavby Metrostav DIZ