TOP 09 má kandidáty za Langšádlovou. Strana zvažovala zrušení resortu, odhalil Válek

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany Vlastimila Válka čtyři kandidáty, tři muže a ženu. Strana zvažovala i zrušení tohoto resortu, řekl v Otázkách Václava Moravce na ČT.

„Jsou čtyři potenciální kandidáti. Tři muži a jedna žena. Předpokládám, že v pondělí už budeme mít téměř jasno, koho předložíme předsednictvu,“ řekl ministr zdravotnictví a 1. místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zavedeme EET druhé generace, tvrdí Schillerová. Je to šikanózní nástroj, řekl Stanjura

Zároveň potvrdil, že jedním z nich je i rektor Slezské univerzity v Opavě a krajský zastupitel TOP 09 Pavel Tuleja. Nejčastěji se jako o nástupci Langšádlové hovoří o poslanci TOP 09 Matěji Ondřeji Havlovi, který vedl gymnázium v Hradci Králové.

Definitivní výběr podle Válka strana oznámí příští týden po jednání předsednictva. Počítá se podle něj ale s tím, že Langšádlová, kterou vysoce hodnotili zástupci vědeckých institucí, bude svému nástupci pomáhat dotáhnout rozdělané věci. „Jeho úkol je daleko více vysvětlovat veřejnosti ty věci, které se na resortu odehrály, aby si získávaly u veřejnosti podporu,“ řekl Válek k nástupci či nástupkyni exministryně.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT PARTII TEREZIE TOMÁNKOVÉ: O rušení resortů diskutovali i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a poslankyně ANO Klára Dostálová

O pozici odcházející Heleny Langšádlové diskutovali i hosté pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše ke změně na postu ministra pro vědu a výzkum nebyl důvod. „Jestli byla více viditelná, nebo nebyla více viditelná, pro mě není úplně relevantní,“ řekl pirátský šéf resortu.

Poslankyně hnutí ANO Klára Dostálová reagovala tím, že na zrušení je celé ministerstvo. „Zrušme toto ministerstvo pod paní Langšádlovou, ušetříme nějaké prostředky do státního rozpočtu, které třeba můžeme částečně věnovat na platy uklízečkám,“ zaznělo z její strany. Podle Dostálové existují aktuálně tři „úplně bezvýznamná ministerstva.

Nebyla odborník, řekl Prymula

Její pozice byla podle bývalého ministra zdravotnictví za ANO Romana Prymuly ohrožená už od začátku. „Nastupovala s poměrně negativní pověstí, že není odborník, ale to ji podle mě zahubilo,“ řekl k rezignaci Langšádlové na ČT.

Před odvoláním ministryně by se nejdříve ptal zástupců vědeckých subjektů. Sám by na pozici preferoval někoho, kdo zkušenost s vědou má. Podle opozičního hnutí ANO je toto ministerstvo zbytečné, zrušilo by ho, potvrdila svými slovy senátorka Věra Procházková (ANO).

Tagy:
TOP 09 Vlastimil Válek ministr zdravotnictví ANO 2011 věda a výzkum vláda Petra Fialy Pavel Tuleja