Tváře z NHL, které mají táhnout Česko na MS: V útoku hýčkaný „žralok“, v bráně „kojot“

Tomáš Hertl by měl být na mistrovství světa tahounem českého týmu.

Posily z NHL pro mistrovství světa

Mnoho hráčů může v přípravě před hokejovým mistrovstvím světa podávat výtečné výkony, ale stejně pak zamíří do trychtýře, na jehož druhém konci se objeví jen hrstka vyvolených. A to proto, aby zbylo místo na renomovaná jména hráčů z hvězdné NHL. Se kterými posilami ze zámoří může finský trenér české reprezentace Kari Jalonen pro šampionát ve své rodné zemi počítat?

Základním vodítkem pro oslovení hráčů zpoza „velké louže“ je to, zda se jejich tým dostal do play-off. Pokud ne a zároveň je u dotčených chuť reprezentovat, na mistrovství světa vyrazí. S níže uvedenou sedmičkou hráčů může Kari Jalonen díky úspěšným námluvám generálního manažera Petra Nedvěda na akci v Helsinkách a Tampere počítat:

Tomáš Hertl (San Jose Sharks)

Nikdy nelze dopředu říct, jak se danému hráči bude na světovém šampionátu dařit, ale kývnutí Tomáše Hertla by mělo znamenat kardinální posílení kádru. Stálice San Jose nedávno poddepsala nový tučný kontrakt. Ten dokazuje, jak moc si organizace Hertlových služeb váží a chce si Hertla hýčkat. Smlouva platná až do roku 2030 by měla odchovanci Slavie Praha v nezdaněné podobně vynést 1,45 miliardy korun.

Bodově zažil 28letý Hertl druhou nejlepší sezonu v kariéře – nasázel 30 gólů a k nim přidal 34 asistencí. Na seniorské MS pojede potřetí, naposledy reprezentoval v roce 2015. Poprvé se ocitne v pozici jasného lídra.

Filip Hronek (Detroit Red Wings)

Jak už bývá pomalu tradicí, ve vyřazovacích bojích NHL Detroit chybí, play-off si zahrál naposledy v sezoně 2015–⁠16. Mrzutá zpráva pro fanoušky Red Wings, příjemná pro české příznivce, protože Filip Hronek může opět figurovat na soupisce národního týmu pro mistrovství světa. Bude to pro něj třetí šampionát v řadě, na tom na Slovensku v roce 2019 byl vyhlášený dokonce nejlepším obráncem celého mistrovství. Rád by konečně přivezl nějakou medaili, byť neuspěli ani jeho předchůdci. Česko na cenný kov z MS čeká předlouhých 10 let.

Na beka si během sezony držel velmi dobré statistiky v právě skončeném ročníku nejlepší hokejové ligy na světě, nasbíral 38 bodů.

Dmitrij Jaškin (Arizona Coyotes)

Velká neznámá. Reprezentační štáb Jaškina oslovil i přes to, že v dresu Arizony odehrál kvůli zdravotním potížím poslední zápas 13. listopadu 2021. Předtím stihl ze sezony jen 12 zápasů, ve kterých si připsal jedinou asistenci. To byl velký rozdíl oproti dvěma zcela výjimečným předchozím sezonám v Dynamu Moskva, kdy se pokaždé dostal přes metu 60 bodů v základní části.

Podle generálního manažera Petra Nedvěda je ale Jaškin stoprocentně připravený. Na mistrovství světa se zatím podíval dvakrát, naposledy před třemi lety.

Dominik Simon (Pittsburgh Penguins)

Dlouhé roky patřil Pittsburghu, který ho v roce 2015 draftoval. Během poslední sezony byl „vytrejdován“ do Anaheimu Ducks. Trochu nenápadný český hráč v ročníku 2021–⁠2022 nasbíral pouze 13 bodů za tři góly a deset asistencí. Stejně jako Jaškin navazuje na účast na mistrovství světa z roku 2019.

Radim Šimek (San Jose Sharks)

Po Hertlovi další „žralok“ ze San Jose, ne tak výrazný, a to nejen kvůli tomu, že na rozdíl od Hertla nehraje v útoku a nesbírá tolik bodů (v poslední sezoně tři). Odehrál necelou polovinu možných utkání. Reprezentoval naposledy na jaře 2017, kdy ještě patřil Bílým Tygrům Liberec.

Karel Vejmelka (Arizona Coyotes)

Zcela jistě největší česká senzace posledního ročníku NHL. Brankář Vejmelka loni v květnu podepsal smlouvu s Arizonou Coytes, coby hráč bez jakýchkoliv předchozích zkušeností se zámořím počítal s tím, že bude takzvaně „farmařit“. Nicméně překvapivě z tuzemské extraligy rovnou skočil do prvního týmu a hned ve druhém zápase dostal šanci v brankovišti.

Rychle se osvědčil a sezonu končil jako jednička „kojotů“. Z individuálního pohledu zažil zcela výjimečný ročník, z týmového už méně. Arizona byla druhým nejhorším týmem celé NHL, ale právě Vejmelka byl hlavním důvodem, proč neskončila na úplném chvostu.

Za seniorský národní tým zatím nikdy nechytal, ale pro Jalonena byl měl být jasnou volbou číslo 1.

Jakub Vrána (Detroit Red Wings)

Útočník ve službách Detroitu sice podstatnou část sezony vynechal kvůli zranění a následné rekonvalescenci, nicméně jakmile se vrátil, exceloval. Za 26 utkání dal 13 branek, k tomu šest asistencí. Krátce po comebacku překonal rekord organizace v tom, jak rychle nasázel prvních deset gólů v jejím dresu. Do Detroitu se totiž stěhoval v závěru sezony 2020–⁠2021 z Washingtonu a v 11 zbývajících utkáních dal osm branek. Na číslo deset se dostal letos hned po dvou duelech a trumfl tak legendárního Stevea Yzermana.

Z Vrány už se stává tradiční reprezentant – stejně jako jeho detroitský parťák Hronek jede na třetí mistrovství světa v řadě.

Kubalík s Voráčkem řekli ne, co Pastrňák?

Zásilka s hráči z NHL dost zřejmě nebude definitivní. Zámoří může do Finska vyslat další hráče, záleží jen na tom, jak dopadne první kolo play-off. „Téměř z každé série nám může vypadnout potenciální posila. Jsme domluvení, kluci mají zájem, ale počkáme, jak první kolo dopadne. Pak kluky jednotlivě obvolám,“ podotkl Nedvěd.

Největší pozornost českých fanoušků bude směřovat k sérii Bostonu Bruins s Carolinou Hurricanes. Pokud by Boston nešel dál, znamenalo by to, že na šampionát by mohl dorazit nejlepší Čech v NHL posledních let David Pastrňák.

Jisté je, že reprezentaci nevypomůžou z minulosti osvědčené tváře Jakub Voráček a Dominik Kubalík, i když už v NHL pro letošek dohráli. První jmenovaný prodělal v posledních měsících několik menších zranění a chce se dát dohromady, aby byl nachystaný na další sezonu. Náročnost uplynulého ročníku jako omluvu zmínil i Kubalík spolu s tím, že potřebuje podepsat novou smlouvu.

Tagy: