Ukrajině i Rusku rychle dochází munice. Bez většího zásahu Západu hrozí Putinovo vítězství

Ukrajinští vojáci na východě země

Zničení ruského konvoje

Bez značné a trvalé západní vojenské podpory Ukrajiny hrozí, že napadená země ruskému agresorovi nakonec podlehne. Ve své analýze to uvádí britský web Sky News. Není pochyb o tom, že oběma stranám po téměř dvou letech ničivého konfliktu dochází munice. Rusko se v doplňování zásob chce opřít o KLDR či Írán.

Navzdory intenzivním a velmi krvavým bojům v posledních měsících se frontová linie na východě i jihu Ukrajiny posouvá jen nepatrně. Zdá se, že Kyjev potřebuje větší palebnou sílu, aby mohl zvítězit. Totéž platí i o ruském agresorovi. Jenže po téměř dvou letech ničivé války oběma stranám konfliktu munice spíš dochází.

Tuto skutečnost nově rozebírá například britský web Sky News. „Západ inspirovaný počátečními úspěchy Ukrajiny při osvobození značného území Charkovské oblasti v září 2022 poskytl Kyjevu obrovský objem vojenských dodávek na podporu letní ofenzivy,“ uvedl ve své analýze. Jenže onen letní ukrajinský protiútok nakonec svým výsledkem zůstal daleko za očekáváním západních analytiků.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry totální demolice ruského konvoje. Útok okupantů na Kupjansk se stal terčem posměchu

Ani Rusku se v ofenzivních operacích příliš nedaří, což je vidět na bitvě u Avdijivky. Tam okupační vojska sice nepatrně postoupila, jenže za cenu masivních ztrát. Vojenský expert Lukáš Visingr řekl začátkem roku pro CNN Prima NEWS, že Rusové během pouhých pár dní vypálili na Ukrajinu zásoby raket, které vyráběli posledních několik měsíců.

Aby Moskva vyřešila nedostatek palebné síly, obrátila se na KLDR s žádostí o dodávku raket a dělostřeleckých granátů. Írán zase agresorovi posílá obrovské množství dronů. Podle vojenských expertů by severokorejské a íránské zbraně mohly Rusku poskytnout potřebnou posilu v době, kdy tento stát stupňuje své útoky.

Ukrajinskou výrobu limituje mnoho faktorů, přesto se napadená země snaží s pomocí Západu vyrovnat ruskému zbrojení. I když západní politická podpora Kyjeva zůstává silná, někteří analytici upozorňují, že vojenská podpora dlouhodobě klesá.

„Válka na Ukrajině odhalila některé zásadní nedostatky vojenských předpokladů Západu. Pokud západní země nenastolí koordinovanou dlouhodobou strategii k výrobě zbraní, které Ukrajina naléhavě potřebuje, Putin zvítězí,“ upozornil web Sky News v závěru své analýzy.

VIDEO: Drtivý ukrajinský úder na ruskou armádu u Avdijivky

Tagy: