Ukrajinská armáda se snaží získat zpět Cherson, tvrdí představitel Pentagonu

Ukrajinský voják drží pozice v Mariupolu. (12. března)

Válka na Ukrajině (26.3.2022)

Ukrajinská armáda se snaží dobýt zpět strategické město Cherson, které ruské síly obsadily v počáteční fázi invaze. Podle agentur to v pátek uvedl nejmenovaný vysoký představitel amerického ministerstva obrany.

„Ukrajinci se snaží získat zpět Cherson,“ řekl podle agentury AFP činitel Pentagonu pod podmínkou zachování anonymity. „Nemůžeme potvrdit, kdo přesně má Cherson pod kontrolou, ale jde o to, že se nezdá být tak pevně pod ruskou kontrolou jako dříve,“ uvedl s tím, že toto město je proto opět pokládáno za „sporné území“.

Cherson ležící při ústí řeky Dněpr je strategicky důležitým přístavním městem, připomněl činitel. Pokud by se ho Ukrajincům podařilo zmocnit, zkomplikovalo by to nejen ruský útok na nedaleké další velké město Mykolajiv, ale i případnou pozemní ofenzivu na Oděsu. Podle něj by dobytí Chersonu ukrajinskými vojsky znamenalo pro průběh války na jihu Ukrajiny „významný posun“.

Hrozí útok na Oděsu?

Cherson s 280 tisíci obyvateli obsadila ruská armáda začátkem března, přičemž žádné jiné takto velké město zatím nedobyla. Před deseti dny Moskva oznámila, že kontroluje celou Chersonskou oblast, kde žije asi milion lidí.

Zástupce Pentagonu dále uvedl, že kvůli bojům jižně od Mykolajiva je ruská armáda zablokovaná, a proto „bezprostředně nehrozí“ útok na Oděsu. Činnost zaměřenou na tuto metropoli jižní Ukrajiny nevyvíjí ani ruská flotila v Černém moři, dodal.

Tagy: