V Krumlově se rozmnožily úsekové radary. Expert popsal, jak „vynulovat“ překročení rychlosti

V Česku přibývá úsekových radarů.

V Česku přibývá úsekových radar

V Česku přibývá úsekových radarů měřících rychlost aut. V pondělí otevřeli další tři v Českém Krumlově. Podle tamní radnice je jejich cílem snížit hlučnost a zvýšit bezpečnost ve městě.

Radary měřící rychlost vzbuzují v některých řidičích smíšené pocity. „Je to dobrý pro bezpečnost, ten provoz se trošku uklidní,“ řekl v anketě CNN Prima NEWS jeden z dotazovaných. „Otázka je, jaká bude plynulost,“ uvedl další dotazovaný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Unavený řidič může v Chorvatsku přijít o papíry. Záludné předpisy číhají i v jiných zemích

Odborníci u radarů vidí několik nevýhod. „Pokud do toho úseku řidič vjede, tak v podstatě může překročit tu největší povolenou rychlost, a pokud tu rychlost pak stáhne na nižší hodnotu, tak se to může vyrovnat a je v podstatě beztrestný,“ sdělil koordinátor BESIP pro Jihočeský kraj Václav Kovář

V loňském roce vybralo město Český Krumlov devět milionů korun na pokutách za vysokou rychlost na měřených úsecích. „Konkrétní využití ty peníze nemají, jsou součástí městského rozpočtu a využíváme je na opravy chodníků a silnic,“ řekl starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády (ANO). Obyvatelé si tím ale nejsou jisti. „Ty peníze jdou úplně někam jinam, než by měly jít,“ míní jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS.

Jeden z radarů se nově nachází i v Budějovické ulici. Starosta si je vědom, že v dopravní špičce slouží silnice spíše jako parkoviště. Zavedení radaru mu však přišlo nezbytné. „Je to nejfrekventovanější a nejnehodovější silnice,“ podotkl Nogrády.

Jedna z tragických nehod se zde stala 28. března loňského roku, řidič osobního vozu jel nepřiměřenou rychlostí a nebyl připoután. Nehodu nepřežil. „Narazil do svahu a převrátil se na střechu. Dále se vozidlo odrazilo zpět na komunikaci a postavilo se napříč jízdním pruhem, v kterém řidič jel,“ popsal mluvčí jihočeské policie Milan Bajcura. Brzdná dráha se podle koordinátora BESIP při dvojnásobné rychlosti prodlužuje hned čtyřikrát. A to jen v ideálních podmínkách, kdy je silnice suchá.

Tagy: