Kam se schovat, kdyby útok hrozil i Česku? Země má asi šest tisíc úkrytů civilní ochrany

Úkryt civilní ochrany na Praze 9

Kryty v Česku

V souvislosti s válkou, která vypukla na Ukrajině, si někteří Češi pokládají otázku, kam by se schovali, kdyby se rozezněly sirény a začalo bombardování České republiky. Je u nás vůbec síť úkrytů pro případ jakéhokoli nebezpečí? Štáby CNN Prima NEWS se do některých z nich vyrazily podívat.

Z téměř šesti tisíc úkrytů civilní ochrany v České republice jich alespoň částečně funguje méně než třetina. Jeden z nich se nachází v Masné ulici přímo v centru Prahy. V jedné z nenápadných budov byl v 50. letech postaven bunkr, který měl sloužit pro ochranu obyvatel hlavního města před případným útokem amerického letectva. Je vestavěný sedm metrů pod zemí a na rozlohu má 500 metrů čtverečních.

Bunkr teď má pronajatý nezisková organizace Regi Base, která pečuje o válečné veterány. „Je tady zvláštní systém rekuperace, tedy výroby vzduchu. Dále studna, jsou tady také odpady, a dokonce i generátor na elektřinu. To znamená, že v případě nouze jsme tu schopni samostatně fungovat. Vstup je navíc bezbariérový,“ řekl předseda správní rady Regi Base Hynek Čech.

V Praze se celkově nachází 686 krytů pro zhruba 600 tisíc lidí. Největší úkryty jsou v metru nebo ve Strahovském tunelu. Že je v současnosti o toto téma zvýšený zájem, potvrdila i zpráva českého Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB).

Ten v souvislosti s uvedením ruských jaderných zbraní do stavu pohotovosti preventivně zveřejnil základní pokyny pro přípravu ochrany před jaderným útokem. Kvůli velkému zájmu českých občanů dokonce spadly webové stránky úřadu. Zástupci SÚJB však stejně jako česká vláda veřejnost ujistili, že pravděpodobnost použití jaderných zbraní je v současnosti mizivá.

Tagy:
válka útok jaderné zbraně Ukrajina Praha Rusko úkryt Státní úřad pro jadernou bezpečnost úkryt civilní ochrany