Ruští řidiči mají smůlu. Jejich zelené karty nebudou v Evropské unii platit

Pokračující omezování propojenosti systémů EU a Ruska se napřesrok odrazí také v dopravě. Od července 2023 se Rusové cestující autem nebo na motocyklu do Evropské unie a do Švýcarska budou muset pojistit zvlášť.

Opatření se v praxi bude týkat takzvaných zelených karet, tedy dokladů o existenci povinného pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla, které až na taxativně vymezené výjimky platí mezinárodně. „Zelená karta“ ale nenahrazuje pojištění občanské odpovědnosti pro majitele automobilů při cestování v zemi registrace vozu.

Reciproční záležitost

Podle Ruské unie pojistitelů motorových vozidel (RUA) k 1. červnu příštího roku skončí platnost dvoustranných dohod o vzájemném uznávání zelených karet uzavřených mezi Ruskou federací a státy EU a také Švýcarskem.

Do uvedeného data budou zelené karty fungovat jako obvykle. Opatření bude podobně jako v jiných případech protiruských sankcí platit zrcadlově i pro občany EU a Švýcarska. Navíc v obou případech – bez ohledu na datum jejich vydání a dobu platnosti uvedenou v certifikátu.

„Aby se mohli ruští řidiči pohybovat po území Evropské unie a Švýcarska po 1. červnu 2023 s vozidly registrovanými v Rusku, budou si muset sjednat povinné ručení platné pro příslušnou zemi. Pro používání vozidla registrovaného v zemích EU nebo ve Švýcarsku na území Ruska si naopak jejich řidiči budou muset zakoupit ruskou pojistku OSAGO. Nároky poškozených za dopravní nehody, ke kterým došlo před 1. červnem 2023, podléhají vyřízení standardním způsobem,“ píše se podle drom.ru v prohlášení ruského ministerstva dopravy.

Tagy: