V opilosti chtěla zabít dceru, pak i sebe. U soudu dostala podmínku a musí na léčení

Soud s cizinkou, která se měla pokusit zabít dceru

Cizinka se pokusila zabít čtyřletou dceru

Pětiletá podmínka a nařízená protialkoholní léčba. Takový je trest pro cizinku, která se minulý rok v opilosti pokusila zabít svou tehdy čtyřletou dceru. Tu nejprve pořezala na těle a pak se pokusila o sebevraždu. Podle senátu jednala v alkoholovém deliriu. Hrozilo jí až 10 let vězení.

Do budovy plzeňského krajského soudu ženu původem z Běloruska doprovodil její advokát. Celou dobu působila klidně a zhruba za hodinu a půl nad ní předseda senátu vynesl rozsudek. Obžalovaná dostala tři roky odnětí svobody s pětiletou podmínkou. Navíc se ještě musí podrobit protialkoholnímu léčení.

Před soudem žena vinu uznala. Řekla, že ji mrzí, co se stalo, a věří, že se s dcerkou v budoucnu bude moci stýkat. Momentálně je umístěna v psychiatrické léčebně. Na její návrat do života pak bude dohlížet probační služba. „Navrhoval jsem tři roky podmíněně se zkušební dobou pěti let s dohledem a ochranné léčení ústavní. Shodli jsme se jak s paní obžalovanou, tak se soudem. Jsem spokojen,“ sdělil státní zástupce Jakub Kubias.

Dceři zaplatí odškodné

Žena byla přitom ohrožena trestní sazbou až ve výši deseti let. Podle znalců byla v době incidentu nepříčetná a ve střízlivosti není pro okolí nebezpečná. Právě proto je pro ni důležitá abstinence. Své dceři má navíc zaplatit 100 tisíc korun jako náhradu za trauma, kterým holčička prošla. Dítě teď žije v dětském centru v Plzni. „Vzhledem k věku se úspěšně zotavuje, takže v pořádku,“ uvedl opatrovník dítěte Jaroslav Bárta.

Protože se opatrovník nezletilého dítěte, obžalovaná žena a státní zástupce neodvolali ani si neponechali lhůtu na rozmyšlenou, středeční rozsudek je pravomocný.

Tagy: