Vláda schovává vyšší rozpočet za povodně. Škody nejsou tak vysoké, shodli se ekonomové

Ekonomové Lukáš Kovanda a Pavel Peterka

Co na to vaše peněženka, Lukáš Kovanda, Pavel Peterka - 27.9. v 17:55

Vláda chce zvýšení státního rozpočtu svalit na povodně. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS se na tom shodli ekonomové Lukáš Kovanda a Pavel Peterka. Podle nich škody nejsou tak vysoké, aby bylo potřeba vyčlenit desítky miliard korun.

Vláda schválila zvýšení schodku letošního státního rozpočtu o 30 miliard korun. Rozpočet na další rok se pak zvýší o 11 miliard korun. Peníze jsou určeny na odstraňování škod po povodních, které postihly především Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

K TÉMATU: Na opravu po povodních pošle vláda desítky miliard. Jde to i bez zadlužení, zní z opozice

Ekonom Lukáš Kovanda v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS uvedl, že to není obhajitelné. „Za prvé ještě neznáme celkové škody z povodní a za druhé bude speciálně na povodně ve zrychleném režimu vyčleněno 50 miliard z fondů Evropské unie. To už máme přes 90 miliard korun. A pojišťovny nyní hlásí necelých 20 miliard pojištěných škod,“ popsal Kovanda s tím, že při minulých povodních byly škody nižší. Dodal, že do celkové částky navíc ještě nejsou započítány příspěvky obcí a krajů, které minule pokryly škody ze tří čtvrtin.

Vláda podle něj schovávala desítky miliard do mimorozpočtových fondů a nyní to chce „spláchnout povodněmi“. „Lidé jsou vyděšení, šokovaní a ona (vláda) prostě řekne: ‚Kvůli povodním jsme to museli takto navýšit‘, a to lidé pochopí. Kdyby s něčím takovým přišla před povodněmi, s pochopením by se nesetkala,“ sdělil ekonom.

S tím, že se vláda za škody po povodních snaží schovat jiné výdaje, souhlasí i ekonom Pavel Peterka. „Vypadá to tak, protože škody zřejmě nebudou tak velké. Chápu opatrný přístup, že se pro jistotu vyčlenilo více peněz, aby se rozpočet nemusel měnit znovu, ale na druhou stranu je už teď víceméně dobře odhadnutelné, jak vysoké ty škody jsou. Myslím, že strategie je od začátku taková, že se v letošním rozpočtu vyčlení 30 miliard a už se počítá s tím, že se většina nevyčerpá, a použije se to v rozpočtu na další rok,“ uvedl Peterka.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Sázkaři již mluví o předčasných volbách, říká Sochor. Jaká politická klání nejvíce lákají?

Tagy: