Tvrdý alkohol výrazně podraží. Zažijeme nejdražší silvestr v historii, varují odborníci

Alkohol kvůli energetické krizi zdražil.

Zdražuje i alkohol

Vedle potravin zdražuje i alkohol. Někteří čeští výrobci oznámili, že cena půjde nahoru až o 10 procent. Projeví se to všude, v obchodech i v restauracích. Vypadá to, že milovníci bujarých silvestrovských oslav budou muset sáhnout hlouběji do peněženky.

Nejdřív energie a potraviny, teď alkohol. Také za něj si lidé připlatí. „V současné době je hlavním důvodem zdražování cukru a produktů cukrovarů – jako je třeba potravinářský líh, protože ten se přidává do tvrdého alkoholu, což se pak zrcadlí v růstu cen,“ hodnotí ekonom Lukáš Kovanda.

Cena tvrdého alkoholu vzroste až o 10 procent, zdražení se ale nejvíce promítne do cen levnějšího alkoholu. „Vodka, tuzemák… To jsou příklady relativně levného alkoholu, kde bude to zdražení nejpalčivější. Pokud se jedná o dražší alkoholické nápoje, tam to zdražení bude patrné také, ale bude procentuálně nižší,“ dodává ekonom.

Ceny se v minulosti ale už zvyšovaly. „Poprvé jsme zdražovali už na začátku roku a protože se situace vyvíjí tak, jak se vyvíjí, dokončujeme diskusi o tom, o kolik budeme muset opět zvednout ceny,“ říká Miroslav Motyčka, obchodně-marketingový ředitel likérky Rudolf Jelínek. Zdražení se pohybovalo od 5 do 15 procent.

„Zdražíme na začátku příštího roku, jsme distribuční firma a naši dodavatelé mají nasmlouvanou na tento rok ještě většinu materiálu. Bude to mezi pěti až deseti procenty,“ uvádí generální ředitel společnosti Mast-Jaegermeister CZ Jiří Štětina.

To, že mnozí výrobci alkoholu měli nasmlouvány ceny už před válkou, potvrzuje i Kovanda. „Nyní dochází ke zlomu. Od října to je první vlna zdražování ale další cenový šok přijde na začátku příštího roku,“ předpovídá ekonom. Odborníci navíc varují, že právě kvůli vysokým cenám alkoholu zažijeme nejdražší silvestr v historii.

Tagy: