Volební místnosti se opět otevřely. V místech zasažených povodní je účast slabá

Krajské volby

CNN Prima News - živé vysílání

Česko má před sebou závěrečný den krajských voleb, volební místnosti se otevřely v 8 hodin. Na části území republiky jsou volby spojeny s prvním kolem senátních voleb. V pěti obcích postižených záplavami organizuje hlasování ministerstvo vnitra. Dosavadní účast je podle pozorovatelů podobná jako v minulých volbách. Armáda poskytla obcím zasaženým nedávnými povodněmi pro usnadnění internetového připojení satelitní systém Starlink.

V pátek 20. září a v sobotu 21. září se v Česku konají krajské a senátní volby. Občané vybírají 13 nových hejtmanů a třetinu senátorů ve 27 obvodech. Volby do Senátu Parlamentu České republiky se uskuteční ve dvou kolech, podruhé do volebních místností lidé zamíří 27. a 28. září.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Přestaňte si hrát na politika, křičela Balaštíková. ANO zneužívá povodně, zlobil se Skopeček

Volební místnosti se v sobotu otevřely v 8:00, poslední voliči budou moci odevzdat svůj hlas před 14:00. Do volebních místností je třeba mít s sebou platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

Situaci před volbami zkomplikovaly povodně, které nejvíce zasáhly Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Ničivý živel bral dokonce i životy. Tragická bilance se ve středu zvýšila na pět obětí, jak v předvolební debatě na CNN Prima NEWS uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Krajské a senátní volby sledujeme on-line

V případě krajských voleb můžete na vybraném hlasovacím lístku preferované strany podpořit zvolení nejvýše čtyř kandidátů, a to zakroužkováním pořadového čísla před jejich jménem. Kandidátům bude stačit k dosažení mandátu pouze pět procent preferenčních hlasů. Lístek pak před vhozením do volební urny musíte zasunout do hlasovací obálky k tomu určené, kterou dostanete od volební komise. Při senátních volbách musíte vložit vybraný hlasovací lístek se jménem kandidáta do jiné obálky, kterou také dostanete od komise. Tento lístek se nijak neupravuje. Pokud to spletete, váš hlas bude neplatný.

V místech postižených záplavami je účast slabá

Hlasuje se i v obcích Moravskoslezského a Olomouckého kraje, které o minulém víkendu postihly záplavy. Reportérka CNN Prima NEWS informovala o situaci v obci Kobylí nad Vidnavkou zasažené povodněmi. Tam přijela volební komise z ministerstva vnitra a vše organizuje sama. Podle starostky Miroslavy Rybárikové nemělo vedení obce na organizaci voleb ani pomyšlení. V místech dřívější volební místnosti je nyní sklad s potravinami, v kulturním domě se vaří, zázemí tam mají dobrovolníci, hasiči i vojáci. Členové komise jako všichni ostatní uklízejí následky povodní v obci nebo byli evakuováni a ještě se nevrátili. „Pro volby nemáme místnost, ani ruce. Ať mě klidně zavřou,” okomentovala situaci Rybáriková. V pátek přišlo k urnám pouze 10 lidí, z toho byl jeden volič z Ostravy a neměl průkaz, takže odvolit nemohl. Lidé, co v Kobylí pracují, si dokonce suší volebními lístky boty. Podle starostky k volbám moc lidí nepřijde.

S těžkostmi začaly volby i v Karlovicích na Bruntálsku. Konají ve stanu, který postavili hasiči. Nálada na hlasování tam ale není – lidé uklízejí obrovské nánosy bahna, na skládku vozí zničené věci a chtějí využít slunečného počasí. Vesnice je navíc stále bez elektřiny, plynu a vody. „Lidé tady mají vytopené domy a mají úplně jiné myšlenky než chodit k volbám,” řekla CNN Prima NEWS jedna z místních. A podobně o tom smýšlí i další z oslovených. „Je to od vlády stupidita,” okomentovala konání voleb v této době obyvatelka Karlovic.

V 15 obcích začnou spolu s volbami také referenda o místních záležitostech. Nejčastěji v nich lidé budou hlasovat o výstavbě větrných a fotovoltaických elektráren. Vedle toho je tématem plebiscitů stavba domova pro seniory, společenského domu či silničního obchvatu nebo těžba nerostů. Aby bylo referendum platné, musí se ho podle zákona účastnit aspoň 35 procent zapsaných voličů. Závazné je pak v případě, že konkrétní odpověď označila nadpoloviční většina hlasujících v referendu a zároveň aspoň 25 procent všech voličů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodně ovlivní výsledky krajských voleb, říká bookmaker. Prozradil nejzajímavější letošní sázku

Tagy:
povodeň politika volby krajské volby senátní volby referendum Česko volební místnost Volby do Senátu Parlamentu České republiky Kralovice místní volby