Devastační nálet ukrajinských „Sov“. Záběry zachytily těžkou explozi ruského obrněnce

Ukrajinci zničili ruské obrněné vozidlo BTR.

Ukrajinci zničili ruské obrněné vozidlo BTR

Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty se na Donbase postarala o demolici ruského obrněného transportéru BTR. Na vůz, který již dříve okupanti – zřejmě z důvodu poškození – opustili, naletěl ukrajinský sebevražedný dron. Náraz způsobil požár. Když munice uvnitř BTR vzplála, následovala masivní exploze. Bližší okolnosti zveřejněných záběrů, včetně přesného místa výbuchu, je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Speciální jednotka ‚Sovy‘ z naší brigády ‚zahřála‘ nepřátelský obrněný transportér, který okupanti nechali na bojišti,“ uvedla ve svém prohlášení na Facebooku ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: České pomoci si vážíme, řekl exkluzivně ukrajinský velitel. Vzpomněl na výcvik ve Vyškově

Ze zveřejněných záběrů vyplývá, že do ruského obrněného vozidla řady BTR narazil ukrajinský dron s výbušninou. Později stroj označený bílým písmenem V začal hořet. Když uvnitř vzplanula munice, následovala katastrofická exploze. Není jasné, kde přesně k úderu došlo. Je však pravděpodobné, že kdesi v Doněcké oblasti. Přesně tam 36. brigáda v posledních týdnech operuje.

Tato „mariňácká“ skupina se proslavila již v první fázi ruské invaze, a to díky bitvě o Mariupol, která proběhla na jaře minulého roku. Právě vojáci z 36. brigády společně s muži z pluku Azov bojovali o Mariupol až do samého konce. Ukrajinci fatálně obklíčené přístavní město bránili skoro tři měsíce, a to de facto bez možnosti zásobování – chyběla jim munice, voda i potraviny.

Museli se vypořádávat s každodenním bombardováním, což je postupně donutilo stáhnout se až do rozsáhlého ocelářského komplexu známého jako Azovstal. Zatímco se ruská armáda na jaře minulého roku směrem z jihu i východu posouvala dál do ukrajinského vnitrozemí, v přímořském Mariupolu nadále svítila malá žluto-modrá tečka odporu.

Ani s hromadícím se počtem zraněných a mrtvých se obránci města nehodlali vzdát. Učinili tak až 20. května 2022, prakticky bez jakýchkoliv zásob.

Tagy:
válka dron Ukrajina výbuch exploze Rusko obrněné vozidlo těžká technika BTR sebevražedné drony Ukrajinská 36. brigáda námořní pěchoty