Záběry z boje: Dron rozmetal oddíl Rusů. Nechoďte po zoraných polích, vzkázali Ukrajinci

Ukrajinský voják pomáhá zraněnému kolegovi během ofenzivy v Charkovské oblasti

Varování brigády TDF v Dněpru

Ukrajinská brigáda Sil teritoriální obrany (TDF) u Dněpru poslala ruským okupantům třaskavý vzkaz. Ve spolupráci s členy speciálních operací (SOF) rozmetali za pomoci granátu svrženého z dronu skupinku ruských vojáků, kteří postupovali válečnou zónou přes jedno z tamních polí. Záběry nepřátelských ozbrojenců, značně otřesených výbuchem, sdílely TDF na svém oficiálním Twitterovém účtu. Zároveň si neodpustili na jejich adresu škodolibě zavtipkovat.

Členové TDF sice představují „pouze“ vojenskou záložní složku Ozbrojených sil Ukrajiny, ale ani tak není radno si s nimi zahrávat. Na vlastní kůži se o tom přesvědčil čtyřčlenný oddíl agresorů vyslaný do jejich domoviny Moskvou. Pochod nic netušících ruských soldátů krajinou na jihovýchodě Ukrajiny se změnil v boj o holý život v okamžiku, kdy jen kousek od nich dopadl granát shozený ukrajinským bezpilotním letounem. Očividně pochroumaní vojáci se následně jen s obtížemi plazili od místa zásahu.

Zástupci brigády, která vznikla po reorganizaci praporů teritoriální obrany a dobrovolnických milic, utrpení protivníka zdokumentovali a nechali ho šířit se světem sociálních sítích. Tím však jejich krasojízda po vlnách internetu nekončí. Jako bonus totiž neváhali přisypat další sůl do ruských ran posměškem, jenž k prezentovanému videu připojili: „Varování brigády TDF v Dněpru a operátorů SOF – nechoďte nám po zoraných polích!“

Zda si zasažení muži s ruskou vlajkou na uniformě vezmou radu k srdci, a při té příležitosti se o ni podělí i se svými kolegy, to zůstává otázkou. Zcela jistě však mohou mluvit o velkém štěstí, že z dané situace vyvázli s holým životem. Ze záběrů je totiž zřejmé, že pokud by k nim shozená výbušnina explodovala jen o pár metrů blíže, připojili by se ke svým spolubojovníkům, kteří z Ukrajiny odcestovali v černých pytlích.

Takovýchto nešťastníků přibývá každým dnem. Například ministr obrany Ruské federace Sergej Šojgu podle stanice BBC v září poprvé od března hovořil o ruských ztrátách během invaze na Ukrajině a připustil, že tam zahynulo 5 937 ruských vojáků. Ukrajinská armáda oproti tomu tvrdí, že Rusko přišlo zhruba o 55 tisíc lidí. Šéf ruského resortu obrany kromě toho prohlásil, že ukrajinská strana má 61 207 mrtvých. Podobná prohlášení obou stran konfliktu ale nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Jistým vodítkem o tenčících se personálních možnostech ruské válečné mašiny však může být částečná mobilizace vyhlášená prezidentem Vladimirem Putinem v minulém týdnu. Cílem Moskvy je do krevního oběhu ruské armády nalít dalších 300 tisíc branců.

Zda bude úsilí Kremlu a jeho verbířů úspěšné, to si troufá odhadovat jen málokdo. Naopak s pravděpodobností hraničící s jistotou je již nyní možné říci, že klidu na duši invazních sil nepřidá současná situace u Lymanu, kde Ukrajinci obklíčili až 5 500 ruských mužů. Podle některých zdrojů už se u vjezdu do strategicky důležitého města dokonce objevila ukrajinská vlajka.

Vojenský analytik Lukáš Visingr vedle toho pro CNN Prima NEWS sdělil, že pokud by se Kreml odhodlal nasadit své čerstvě zmobilizované brance přímo do bojů na Ukrajině, dopadlo by to pro ně „strašlivým masakrem“.

Podobný názor zastává i bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý. Ten navíc upozornil, že pověstný, a údajně téměř nevyčerpatelný, fond lidských zdrojů ruské armády je spíše chimérou: „Pokud by ruský prezident Vladimir Putin přistoupil k všeobecné mobilizaci, pak by sice dokázal získat pro armádu možná až 30 milionů lidí, ale zničil by tím svoji zemi,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS generál Šedivý.

Podrobné válečné dění na Ukrajině můžete sledovat také v on-line článku přímo zde.

Tagy: