Záběry z bojů: Exploze ruského stanoviště. Pomohli jsme odklidit trosky, glosují Ukrajinci

Ukrajinští vojáci zničili ruské pozorovací stanoviště, ze kterého měla být řízena minometná a dělostřelecká palba na město Bachmut. Na sociálních sítích to uvedla Národní garda, která také sdílela video, jež útok zachycuje. Podle ní na místě zemřelo až 25 ruských vojáků. Rusko informace nekomentovalo.

„Po přeletu nad nepřátelskými pozicemi byl nalezen pozorovací bod, odkud byla korigována minometná palba na naše pozice. Tak jsme tam namířili houfnice. Prvním zásahem jsme vyhodili do povětří výchozí bod. Druhý přelet našeho dronu ukázal, že se nepřítel snaží odklidit trosky a volá o pomoc vysílačkou. Nestáli jsme stranou a pomáhali, jak jen to šlo: ‚Pokryli‘ jsme vše, co jsme mohli. Poté se tam už nikdo nepohyboval,“ uvedl důstojník Yaroslav na telegramovém účtu Národní gardy. Podle odhadů přišlo při útoku o život 25 Rusů, píše agentura Unian. Informace není možné nezávisle ověřit.

Rusové již dlouhé měsíce (zhruba od května) vynakládají neuvěřitelné úsilí, aby na území centrálního Donbasu dosáhli postupu. Každý den však narážejí na tvrdý odpor z ukrajinské strany, což oběma armádám působí těžké ztráty. Bitvu u Bachmutu proto vojáci začali nazývat „bachmutským mlýnkem na maso“.

I přes velké ztráty se Rusům zřejmě přeci jen podařilo v posledních dnech dosáhnout určitého postupu. Ukrajinský generální štáb v pondělí ve svém hlášení nepřímo potvrdil, že ruské jednotky Bachmut již zpola obklíčily.

Mezi obcemi, kde ukrajinská armáda v posledních dnech odrážela útoky, se totiž ve zprávě armádního velení objevila už i vesnice Stupočky. Ta se nachází jihozápadně od Bachmutu, na silnici spojující Bachmut s městem Kosťantynivka. Silnice je důležitou zásobovací trasou pro bachmutskou posádku.

Podle BBC jsou tak ruské jednotky přinejmenším blízko tomu, aby Bachmut dostaly do operačního obklíčení, tedy aby ho odřízly od hlavních tras. Zpráva generálního štábu uvádí, že se bojuje také v samotném Bachmutu.

Tagy: