Záběry drtivého útoku Ukrajinců: K likvidaci ruských vojáků použili poprvé dar od přátel

Bayraktar

Válka na Ukrajině (22.8.2022 12.00)

Na sociálních sítích se objevily záběry prvního úspěšného útoku na ruské pozice pomocí bezpilotního letounu Bayraktar TB-2 s označením Vanagas, který Ukrajina obdržela od Litvy. Ta v květnu založila na nákup stroje veřejnou sbírku. Turecká firma Baykar se nakonec rozhodla, že dron věnuje zadarmo. Vybrané peníze tak šly na další výzbroj.

„Bezpilotní letoun Bayraktar TB-2 s přezdívkou Vanagas, který pro Ukrajinu zařídili obyvatelé Litvy, podle ukrajinského ministerstva obrany poprvé zasáhl ruské pozice. Litevci Ukrajině skutečně pomáhají,“ konstatovala stránka Visegrád 24.

Na zveřejněných záběrech je vidět drtivý útok obávaného dronu na ruské pozice. „Vanagas zaútočil na vojáky obsluhující ruské dělostřelectvo,“ doplnil twitterový účet Ukraine Weapons Tracker. Litevci začali vybírat peníze na Bayraktar již na konci května. Za pouhé tři dny shromáždili zhruba 5,9 milionu eur (přes 145 milionů korun).

Odhodlání pobaltské země zaujalo i firmu Baykar, která drony vyrábí. „Je to neuvěřitelné, ale Turci právě souhlasili, že nám věnují Bayraktar, na který se složili naši občané, zcela zadarmo. Za nasbírané peníze tak nakoupíme potřebnou munici pro dron. Zbytek půjde na další podporu Ukrajiny. Děkuji Turecku,“ konstatoval tehdy nadšeně litevský ministr obrany Arvydas Anušauskas.

Podle médií Litevci dron na Ukrajinu doručili v červenci. Z Bayraktaru se již v první fázi konfliktu stal symbol ukrajinského vzdoru proti ruské agresi. Jeho nasazení výrazně přispělo k ruskému debaklu v Kyjevské oblasti, ze které se nakonec okupanti po obrovských ztrátách na začátku dubna kompletně stáhli.

Později Ukrajinci turecký dron využívali především na jižní frontě, a to například v okolí Oděsy či Hadího ostrova. Během léta se však objevily zprávy, že se Rusům povedlo na obávané bezpilotní letouny vyzrát pomocí protivzdušné obrany či rušením signálu jejich navigace. Na sociálních sítích se rovněž objevují trosky sestřelených Bayraktarů v rukou členů ruské armády.

Nové záběry však potvrzují, že turecký dron ruským silám nadále zatápí. Bayraktar TB2 ve vzduchu vydrží kolem 24 hodin. Na délku měří šest a půl metru, rozpětí křídel má 12 metrů. Váží 630 kilogramů a unese bojový náklad o hmotnosti 150 kilogramů.

Disponuje čtyřmi závěsníky, na kterých může nést různé typy raket, například laserem naváděné „chytré“ bomby MAM (Mini Akıllı Mühimmat). Bayraktar je rovněž vybaven optickou a infračervenou kamerou, laserovým označovačem a dálkoměrem. Při navádění laserovým paprskem má dostřel osm kilometrů, při využití satelitního navádění až 14 kilometrů.

Kromě ničení těžké vojenské techniky má turecký dron další důležitou funkci – poskytuje perfektní informace pro navigaci vlastních pozemních jednotek.

Tagy: