Zelenskyj poslal Putinovi jasný vzkaz: Sedni a mluv, jsem normální chlap. Čeho se bojíš?

Zelenskyj znovu promluvil k ukrajinskému národu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj stále více ruskému agresorovi ukazuje, že jeho země se rozhodně nevzdá a je odhodlána čelit všem útokům. Ve svém čtvrtečním projevu dokonce vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se nebál a zasedl s ním k jednacímu stolu.

„Proboha, co chceš? Odejdi z naší země. Jestli nechceš odejít, sedni si se mnou ke stolu. Ale ne k tomu třicetimetrovému jako s Macronem nebo Scholzem. Sedni si se mnou a mluv. Jsem normální chlap. Čeho se bojíš? My nekoušeme,“ prohlásil Zelenskyj ve čtvrtečním projevu.

Podle něj umírá na Ukrajině extrémní množství ruských vojáků, Moskva se to ale snaží tutlat. „Nikdo ty oběti ani nepočítá. Víte, že si sem přivezli mobilní krematoria? Vědí, že nechtějí ukazovat těla padlých vojáků jejich matkám. Přišli, aby nás zabili. Ale my bojujeme za naši svobodu,“ dodal.

Vojenský poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovyč nedlouho po oznámení Moskvy prohlásil, že od začátku bojů zemřelo už sedm tisíc ruských vojáků. Ruské ministerstvo uvádí počty výrazně nižší a ve středu uvedlo, že zabito bylo 2870 ukrajinských vojáků a zraněno zhruba 3700.

Prezident dále uvedl, že ruské matky mají na Ukrajině i devatenáctileté syny. „Nemohu si představit, že by to byly mé děti. Chci, aby jejich matky pochopily, že padlých je tady spousta. Nechci, aby je někdo zpopelnil,“ promluvil Zelenskyj.

Je to genocida a rasismus, prohlásil

„My je nechceme zabíjet. Proč je bereme do zajetí? Proč je naši lékaři léčí? To je rozdíl mezi námi a těmi, kteří si přivezli dělostřelectvo a krematoria. Nechápu, kdo může něco takového naplánovat, to je genocida a nacismus. Já se stydím, že jsme v roce 2022 svědky takových činů,“ doplnil prezident, podle kterého Ukrajina nemá žádné dezertéry.

Šéf Ukrajiny, který spal v noci dle svých slov pouhé dvě hodiny, se z Kyjeva opět obrátil na západní vůdce a na NATO, aby pomohli válku co nejrychleji zastavit.

„NATO má sílu, aby konflikt ukončilo. Žádám o bezletovou zónu, potřebuju letouny. Dejte nám klidně letouny z dob Sovětského svazu, abychom mohli reagovat. Svět musí ukázat svoji sílu, bez boje, bez ztrát na životech, diplomaticky. Sankce jsou vážné a to je dobrý začátek. Nikdo ale netušil, že se v dnešním světě bude někdo chovat jako zvíře,“ uzavřel Zelenskyj.

Tagy: