Změna v pravidlech nutí řidiče kupovat nové zimní pneumatiky. Víme, po kterých sáhnout

Sezóna zimních pneumatik už pomalu, ale jistě klepe na dveře, proto neotálejte a správnou obuv nakupte včas. Mezi novými pneumatikami je rozhodně z čeho vybírat, ovšem ne všechny jsou vhodné, jak ukázaly testy rakouského autoklubu ÖAMTC. Některé jsou pak vyloženě nebezpečné. Jaké konkrétní tedy zvolit?

Povinnost mít na autě obuté zimní pneumatiky platí v Česku od 1. listopadu do 31. března. Moc času na koupi nových pneumatik tedy nezbývá. Letos navíc myslete na to, že v Německu už vám neuznají pláště označené zkratkou M+S, ale vyžadují přímo ty označené alpským štítem. Jen taková obuv je totiž připravená do opravdových zimních podmínek. U nás však nic takového zatím neplatí.

K TÉMATU: Řidiči mohou jásat. Na trhu je první opravdu funkční celoroční pneumatika. A není drahá

Každopádně pokud se po nových zimních pneumatikách zrovna poohlížíte, možná vám hodně napoví nedávný test rakouského klubu ÖAMTC a jeho partnerských organizací. V něm experti zkoumali hned 28 zimních pneumatik o rozměru 205/55 R16 a 215/55 R17. Špatnou zprávou však je, že ani jedna z nich nedosáhla nejlepšího hodnocení, naopak hned čtyři dosáhly katastrofálních výsledků. Jen šest z nich autoklub nakonec označil za vhodné. Jaké to jsou?

Hodnocení probíhalo podobně jako ve škole, jen s tím rozdílem, že nejlepší známkou bylo 0,5 a nejhorší 5,5. Pokud tedy pneumatika dostala známku 0,5 až 1,5, dosáhla hodnocení „velmi dobrá“, pokud 1,6 až 2,5, tak „dobrá“, pokud 2,6 až 3,5, tak „uspokojivá“, pokud 3,6 až 4,5, tak „dostatečná“ a pokud 4,6 až 5,5, tak „nedostatečná“.

Jisté na každém povrchu

No a jak už jsme napověděli v úvodu, hodnocení „velmi dobrá“ letos nedostala žádná z testovaných zimních pneumatik, výsledku „dobrá“ (1,6 až 2,5) už se však podařilo dosáhnout hned šestici z nich. Mezi šestnáctipalcovými jde konkrétně o modely Michelin Alpine 6, Goodyear UltraGrip Performance 3 a Continental WinterContact TS 870. Na různých površích nemají zásadnější slabiny a všechny se mohou pochlubit dobrou životností.

Rozdíly jsou tedy v detailech. Zatímco Continental se umístil na prvním místě v rámci bezpečnosti a vyniká zejména na mokré a zimní vozovce, Michelin se prosazuje v oblasti ekologických výsledků a boduje v životnosti, opotřebení a účinnosti. Goodyear se nachází někde mezi těmito dvěma hlavními kritérii, a je tak jakýmsi univerzálem. U sedmnáctipalcových pneumatik se jedná o modely Vredestein Wintrac Pro, Goodyear UltraGrip Performance 3 a Dunlop Winter Sport 5. Ty vynikají jak v bezpečnosti, tak v ekologickém hodnocení a lze je tedy podle autoklubu doporučit ke koupi.

Pokud se přes zimu vyloženě nechystáte do hor a jezdíte zejména po městě, nemusíte se bát ani pneumatik Falken Eurowinter, Nokian Tyres Snowproof 2, Dunlop Winter Sport 5 či Hankook Winter i*cept RS3 v případě rozměru 205/55 R16. U rozměru 215/55 R17 se bavíme o pneumatikách Winterhawk 4, Giti GitiWinter W2, Yokohama BluEarth Winter V906, Pirelli Cinturato Winter 2, Continental WinterContact TS 870 P, Hankook Winter i*cept RS3 nebo o Semperit Speed ​​​​Grip 5.

Mohou být až nebezpečné

Všechny tyto pneumatiky si totiž odnesly hodnocení „uspokojivé“ (2,6 až 3,4). To znamená, že nemají žádné větší slabiny, ale zároveň ani přednosti. Výrazné nedostatky na minimálně jednom povrchu už vykazují šestnáctipalcové pneumatiky Pirelli Cinturato Winter 2, Vredestein Wintrac, Zeetex WH 1000 a GT Radial WinterPro2 Evo. Každopádně v ostatních aspektech už to taková tragédie nebyla, tudíž jim náleží dostatečné ohodnocení (3,6 až 4,5).

V případě sedmnáctipalcových gum lze za „uspokojivé“ označit modely Maxxis Premitra Snow WP6, Kumho WinterCraft WP52 a Viking WinTech. Ty se sice mohou pochlubit dobrou životností, ale mají zřetelné nedostatky na suché vozovce. I proto tyto pneumatiky volte jen v krajním případě. U rozměru 205/55 R16 se pak rozhodně vyhněte pneumatikám Winrun Winter-max A1 WR22, které byly ohodnoceny nejhorší možnou známkou 5,5. Levné pneumatiky z Číny propadly zejména v testech na mokré vozovce, která je zrovna v zimě poměrně častá.

Vyvarovat byste se měli i trojici pneumatik o rozměru 215/55 R17. Nejhorší známku 5,3 si odvezl model Davanti Wintoura+, který taktéž nezvládl test na mokré silnici. Stále velmi špatné hodnocení (4,9) pak zaznamenala pneumatika Kenda Wintergen 2 KR501 a se známkou 4,8 také Triangle WinterX TW401. Byť v některých ohledech tyto pneumatiky uspěly, v jiných naopak tvrdě selhaly, a tak je autoklub považuje za nevyhovující.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Cena plynu dosáhla v srpnu maxima. Spočítejte si snadno, zda energie zbytečně nepřeplácíte

Tagy:
pneumatika hobby Německo Pirelli volný čas Česko Continental AG ÖAMTC produkty a služby ekonomika, obchod a finance životní styl a volný čas