Hon na žraloka: V turistickém ráji útočil deset metrů od břehu. Plavci museli přišívat prsty

Britský turista utrpěl vážná zranění po útoku žraloka v karibském Tobagu. Podle informací místních úřadů se incident odehrál v pátek krátce po deváté hodině ráno v zátoce Courland, která se nachází na severním pobřeží ostrova. Žralok napadl 64letého muže přibližně deset metrů od břehu, přičemž mu způsobil závažná zranění na levé ruce, levé noze a v oblasti břicha, informuje BBC. Lékaři mu museli přišít prsty zpět. Úřady na žraloka vypsaly odměnu, pak ji odvolaly.

Hlavní tajemník státu Tobago Farley Augustine na pátečním tiskovém brífinku podle BBC uvedl, že zraněný je stabilizovaný a „vede se mu dobře“. Zůstává však na jednotce intenzivní péče a je pod sedativy. Muži podle místních informací musely být přišity prsty. Kromě toho utrpěl další vážná zranění, která budou vyžadovat náročnou péči.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůza na železnici: Leopolda s kamarádem zasáhl tak silný výboj, že v okolí vypadl proud

Muž byl na dovolené v Tobagu se svou ženou a přáteli. Skupina turistů měla v pátek odletět domů. Podle prohlášení úřadů Tobaga na oběť zaútočil žralok bělavý, jehož délku odhadují na 2,4 až 3 metry a šířku zhruba na 60 centimetrů, píše BBC. Tento druh je známý svou agresivitou. Nejčastěji se vyskytuje právě v mělkých vodách podél pobřeží. Spolu s bílým a tygřím patří žralok bělavý k druhům, u nichž je největší pravděpodobnost útoku na člověka.

Když zvíře útočilo, ve vodě byli podle svědků další lidé, kteří se ho snažili zaplašit. Předtím si prý žraloka nikdo nevšimnul, ačkoliv se celá hrůza neodehrála v žádné hloubce, ale na mělčině. „Myslím, že byli otočeni zády, a jen si tak volně plavali. Nikdo neviděl, že se blíží žralok,“ vylíčil pro tamní televizní stanici TTT Live manažer z nedalekého hotelu Orion Jakerov, který u celého incidentu byl.

Úřady po útoku uzavřely sedm pláží a všechny pobřežní oblasti mezi městem Plymouth na severním pobřeží ostrova a zátokou Store Bay na jeho západním cípu. Jedná se o přibližně jedenáct kilometrů dlouhý úsek. Uzavření bude platit i v sobotu. Sněmovna reprezentantů Tobaga nabídla za úspěšný odchyt žraloka odměnu 10 000 trinidadských a tobagských dolarů (necelých 35 tisíc korun), později však tuto odměnu odvolala.

Tobago, jeden z ostrovů Trinidadu a Tobaga, se nachází v jižní části Karibiku, asi 74 mil (přibližně 119 kilometrů) od pobřeží Jižní Ameriky. Za posledních 20 let byly u jeho pobřeží zaznamenány pouze dva útoky žraloků, dodává BBC.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Policisty zaujal muž s mrtvou sviňuchou v ulicích Soči. Vyklubal se z něj hledaný pašerák drog

Tagy: