Řidiči vymýšlejí triky, jak obejít bezpečnostní pásy. Zbytečný hazard, diví se experti

Triky s pásy

Bezpečnostní pás vám při dopravní nehodě může zachránit život nebo zabránit těžkému zranění. Ačkoliv je povinný, ne každý ho používá. Dopravní experti přitom varují, že pokud se nepřipoutáte, zbytečně hazardujete.

U novějších aut na nezapnutí pásu upozorňují zvukové signály. Někteří vynalézavci ale našli různé způsoby, jak nepříjemné zvuky obejít, aniž by se připoutali. Podle dopravních expertů často jezdí třeba s neustále zapnutým pásem, na který si následně pouze sedají. Způsobů jak bezpečnostní systém oklamat, ale Češi údajně vymysleli víc.

„Používají bezpečnostní pás tam, kde nikdo nesedí. A v krajních případech dělají to, že si pořídí tu sponu někde na vrakovišti a zacvakávají ji, aniž by vytáhli pás,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Řidiči z povolání pásy nepoužívají

Častými hříšníky jsou v tomto ohledu podle Jiřího Polomise z Besipu řidiči, kteří jedou třeba jen několik kilometrů a kvůli krátké vzdálenosti jim přijde zbytečné se poutat. Náchylnější k nepoutání jsou ale prý i lidé z určitých profesí. „Je to právě zejména u řidičů, kteří jsou profesionálové. Ať už to jsou různí kurýři, nebo zásobování a podobně,“ dodal.

Jízda bez zapnutého bezpečnostního pásu je navíc dopravní přestupek, který se vám v případě odhalení policií může pořádně prodražit. „Řidiči, který během jízdy není připoután bezpečnostním pásem, může v příkazním řízení na místě hrozit pokuta až 2 000 korun, ve správním řízení 2 500 korun a přičtení tří trestných bodů,“ řekla ve vysílání Hana Rubášová. Podle Ústředního automotoklubu se odhaduje, že zapnuté pásy při dopravních nehodách napříč Evropou každoročně zachrání na 2 000 lidských životů.

Tagy: