Biden opět mimo formu. Při rozhovoru se na chvíli „vypnul“, pak odpověděl zmateně

Lovci momentů se zmateným americkým prezidentem Joem Bidenem mají další kousek do sbírky. Tentokrát se urodil v rozhovoru pro stanici MSNBC. Devětasedmdesátiletý státník byl dotázán, zda si jeho manželka přeje, aby v roce 2024 obhajoval mandát. Po této otázce se zdálo, že je hlava státu takzvaně „vypnutá“.

Nejmocnějším mužem Spojených států amerických je Joe Biden ani ne dva roky. Už teď se ale intenzivně řeší, jak to bude s postem prezidenta po roce 2024. A navzdory tomu, že by na konci potenciálního druhého funkčního období bylo Bidenovi 86 let, jeho kandidatura je ve hře.

V interview pro stanici MSNBC proto 46. hlava státu v historii USA čelila otázce, jak se to má s jeho ochotou nadále sedět v Bílém domě. „Oficiální rozhodnutí jsem neučinil, ale mým úmyslem je pokračovat. Ještě bude čas vynést stanovisko,“ odpověděl Biden.

Moderátor Jonathan Capehart navázal dotazem, jak se k tomuto staví první dáma – Jill Bidenová. Rozhostilo se podivné ticho, slavný respondent nasadil nepřítomný výraz. Capehart se proto pokusil Bidena „nastartovat“ oslovením a uspěl. I když reakce byla celkem krkolomná: „Doktorka Bidenová… Moje žena si myslí, že… Děláme něco velmi důležitého.“

Byl to další příspěvek do už poměrně rozsáhlého pomyslného archivu momentů, ve kterých se Biden nezdá být v nejlepší kondici. Letos například navštívil univerzitu v Severní Karolíně. V úvodu zvolal rýmující se „hohoho, Greensboro“, aby pozdravil město ležící ve jmenovaném státě. Po projevu se otočil směrem doprava a svoji pravou ruku nastavil tak, aby jí mohl někomu potřást. Jenže v okruhu několika metrů se nikdo nenacházel. Hlava státu se ještě nejistě rozhlédla, čekala, jestli se někdo nechopí jeho pravice, posléze odkráčela z pódia.

Už v únoru šla z USA zpráva, že se téměř čtyři desítky republikánských kongresmanů přidávají k apelu na amerického prezidenta, aby podstoupil Montrealský kognitivní test a vyvrátil tím podezření, že trpí demencí.

Mezi další nejslavnější Bidenovy omyly patří například ten zpřed prezidentských voleb v roce 2020, kdy si na mítinku ve Philadelphii spletl svoji vnučku s pět let mrtvým synem.

Tagy: