Ceny pečiva dál poletí vzhůru. Může za to zdražování energií i konflikt na Ukrajině

Zdražování chleba

Ještě nedávno za lehce přes dvacet korun, dnes už většinou za třicet. O čem je řeč? O bochníku chleba. V posledních dvou letech ceny pečiva vystřelily o desítky procent. A prý bude hůř. Pekaři to vysvětlují zdražením energií a mouky. Situaci teď komplikuje i rusko-ukrajinská krize.

Bochník chleba. Jenom za poslední dva roky se jeho cena zvedla o pět korun. A čeká se, že zdražování bude pokračovat.

„To teprve přijde, protože situace je zcela nestandardní. Zatímco dříve se zdražila většinou nějaká jedna nákladová položka, tak nyní se zdražují všechny. Očekávejme, že to jednotky procent nebudou,“ míní ředitel Potravinářské komory pro programování a strategii Miroslav Koberna.

Skokový nárůst po deseti letech

Za zvyšování cen takovýchto bochníků chleba přitom nemůže jenom zdražující žito, máslo nebo mouka. Důležité jsou pro pekaře také třeba pohonné hmoty nebo elektřina. „Hodně pecí je elektrických, stroje běží na elektřinu, fritézy běží na elektřinu. Postupně, každý měsíc, trochu zdražujeme, ale celkově za rok by to mělo být o dvacet procent,“ popsal majitel pekárny Richard Kabát.

„Pečivo je něco, co vozíte do obchodu třikrát, čtyřikrát denně. A při rostoucí ceně nafty a benzínu se to šíleně prodražuje,“ říká viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza. Ceny pečiva se přitom od poslední krize moc nehýbaly. Chléb i mouka se daly za zhruba stejnou cenu pořídit bezmála deset let. O to patrnější teď cenový nárůst je.

„Pekárny byly podhodnocené a bály se zdražovat. A díky tomu, že se bály, tak je na plno pekáren vyhlášený konkurz,“ dodává Kabát. Zdražování přitom může podle pekařů popohnat i aktuální rusko-ukrajinský konflikt. Zvlášť pokud se ukrajinští zaměstnanci pekáren začnou ve větší míře vracet do vlasti.

„České pekařství je v tuto chvíli na Ukrajincích závislé. Máme podstav a kdybychom přišli o dalších deset, patnáct procent tak vlastně nejsme schopní naplnit poptávku,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů. V průměru se za celý rok u pečiva i dalších potravin očekává zdražování o zhruba patnáct procent.

Tagy: