Ceny pečiva porostou o desítky procent. Rohlík bude za pět korun, varuje ekonom

Pečivo

Ceny pečiva

Kromě energií a paliv prudce zdražila i pšenice. Ukrajině se přezdívá „obilnice Evropy“ a kvůli válce se právě tento druh obilí ocitl na historických cenových maximech. I za obyčejný rohlík nebo chleba si tak připlatíme, a to až o desítky procent.

„Všechno roste každý měsíc víceméně o 10, 15, 20 procent nahoru, což vidí i běžní spotřebitelé, že jdou do marketů a kupují ty věci dráž a dráž, u nás je to bohužel to samé,“ popisuje majitel rodinné pekárny Petr Kohn z Litoměřic.

Už teď je podle ekonomů jasné, že se bude prudce zdražovat, a to nejenom kvůli cenám energií. Dlouhodobý průměr ceny, za kterou se prodává tuna pšenice, je něco přes 4 tisíce korun. Nyní se cena vyšplhala na více než 11 tisíc.

„Pokud rohlík nyní stojí 3 koruny, tak může stát celkem rychle 5 korun, takovéto zdražení o několik desítek procent může brzy nastat v důsledku právě té války,“ uvádí ekonom Lukáš Kovanda.

„Ceny komodit stanovuje obchodník, myslím si, že v současné době nemají obchodníci s komoditami úplně čisté svědomí,“ upozorňuje Ondřej Baloun, předseda Zemědělské akciové společnosti Lípa.

České pekařství je na Ukrajincích závislé

Takto vyšponované ceny si pravděpodobně nedokázali představit ani zemědělci, kteří před nedávnem protestovali v ulicích. I když je Česká republika, co se týká obilovin, soběstačná, prodej na burze ovlivnit nedokáže.

„České pekařství je v tuto chvíli na Ukrajincích závislé. Máme podstav, a kdybychom přišli o dalších deset, patnáct procent, tak vlastně nejsme schopní naplnit poptávku,“ varuje Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů.

Tagy: