Vládní opatření pomáhají bohatým. Potřebujeme adresná řešení, volají ekonomové po změně

Podle ekonomů Lukáše Kovandy a Petra Bartoně se Česko všeobecné chudobě vyhne. Bude se prý ale týkat té části společnosti, která má problémy už nyní. Domnívají se, že by vláda měla při řešení krize postupovat adresněji.

Za hrozící chudobou stojí podle ekonoma Petra Bartoně rychle rostoucí ceny. Občané s nízkými příjmy se tak musí mnohem více otáčet. „Jakmile se trend zastaví, situace by se měla začít zlepšovat,“ uvedl hlavní ekonom investiční skupiny Natland pro CNN Prima NEWS.

Plošná opatření, která v souvislosti s finanční krizí zavedla vláda, podle ekonomů nejohroženější skupinu přehlížejí. „Pomáhají hlavně bohatým rodinám, které si vytápějí bazény a vily, těm potřebným se také kvůli tomu dostává mnohem méně prostředků než by mělo,“ řekl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Dodal, že by vláda v příštím roce měla postupovat mnohem adresněji, aby se dostalo pomoci i lidem v situaci, kterou lze označit jako chudobu.

Snížit DPH?

Řešením by podle Kovandy mohlo být snížení DPH alespoň u základních potravin. „Toto opatření by pomohlo chudším lidem a šlo by o adresné opatření,“ vysvětloval Kovanda.

Bartoň souhlasí s tím, že je třeba najít adresné řešení, nemyslí si ale, že by snížení DPH bylo tím nejvhodnějším. „Pokud chceme pomoci chudým, neměňme jim ceny. Adresnost pro ty nejchudší by měla jít přes nějaké dotace než přes změnu sazby,“ míní.

Tagy: