Co se nejvíc googlilo? Čechy zajímala válka, volby, výrok Pirátky či vtipy o Královci

Jako každým rokem i letos internetový vyhledávač Google zveřejnil výsledky, co lidé ve světě za uplynulý rok nejvíce hledali na internetu. V předešlých dvou letech dominoval koronavirus a s ním spojená témata. Ta zcela nezmizela ani tentokrát, dominuje však Ukrajina, která je od letošního února ve válce s Ruskem. Mezi osobnostmi zvítězila prezidentská kandidátka Danuše Nerudová. Ze zesnulých osobností pak Češi nejvíce hledali zmínky o zpěvačce Haně Zagorové.

Hlavní kategorie, tedy Téma roku, asi nikoho nepřekvapí. Prvenství v tomto ohledu měla Ukrajina. Země byla na konci února napadena Ruskem a od té doby se brání invazi. Ačkoliv byly ukrajinské jednotky zprvu v defenzivě, po několika měsících se karta obrátila. Kyjev přešel do protiútoku a začal dobývat zpět podstatnou část svého území. Velkou měrou mu v tomto ohledu pomohly i západní mocnosti dodávkami zbraní a humanitární pomocí. Svým dílem přispěla i Česká republika.

Češi také hojně googlili témata spojená s volbami, které se v září konaly na komunální úrovni. Třetí místo také nepřekvapí, skončil na něm ruský prezident Vladimir Putin. Na čtvrtém místě Češi vyhledávali informace o ruské bance Sberbank, která se kvůli válce dostala v zahraničí do kritické situace. Česká dceřinná společnost Sberbank CZ přišla koncem dubna o licenci. Páté místo pak získala síť čerpacích stanic Tank ONO, která v posledních týdnech proslula nejlevnějšími pohonnými hmotami na českém území.

Kategorii Češi a Češky ovládla prezidentská kandidátka a bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. I zde lze říci, že její vítězství není nečekané vzhledem k tomu, že se rozhodla usilovat o post nejvyššího ústavního činitele a patří mezi největší favority celého klání. Překvapením může být druhé místo, které získala bývalá pirátská místopředsedkyně Jana Michailidu za své výroky ze začátku ledna, že se hlásí k původní komunistické ideologii.

Bronzovou příčku získala opět žena, tentokrát moderátorka DVTV a partnerka zpěváka Ondřeje Gregora Brzobohatého Daniela Písařovicová. Na čtvrtém místě je poprvé muž, konkrétně MMA zápasník Jiří „Denisa“ Procházka. Páté místo získal podnikatel Michal Redl obviněný v kauze Dozimetr s vazbami na hnutí STAN.

Lidé pátrali po příspěvku i Královci

Událostí roku se stala opět Ukrajina, kterou následují volby. Zde se tedy oproti hlavní kategorii nic nemění. Na třetím místě se však objevil příspěvek pět tisíc korun, který můžou lidé čerpat coby jednorázový bonus na dítě. Čtvrté místo získaly opičí neštovice, další vážné onemocnění, které se objevilo v Evropě, ale oproti koronaviru se příliš nerozšířilo. Páté místo pak má Královec, čili ruské město Kaliningrad, které se před časem stalo terčem českých a polských internetových vtipálků kvůli údajné anexi tohoto města Českem.

Součástí trendů Google je i kategorie Smutná loučení. Češi se nejvíce snažili hledat informace o nedávno zesnulé zpěvačce Haně Zagorové, která zemřela na konci srpna ve věku 75 let. Následuje ji americká herečka Anna Hecheová, která podlehla zraněním po autonehodě. Češi vzpomínali rovněž na herce Josefa Abrháma, který zemřel necelý rok po smrti své manželky, herečky Libuše Šafránkové. Následuje zesnulá britská královna Alžběta II., která zemřela v září ve věku 96 let po 70 letech na trůnu. Pětici nejvíce vyhledávaných zesnulých osobností uzavírá herec Josef Somr.

Češi ve velkém googlili rovněž České filmy a pořady. Na prvním místě se ocitla reality show TV Nova Survivor. Následovala kriminální série z dílny ČT zvaná Devadesátky. Třetí místo získala historická minisérie Marie Terezie, čtvrté pak rovněž historický snímek režiséra Petra Jakla Jan Žižka. Páté místo obsadila reality show vysílaná na Primě Like House 3.

V kategorii nazvané prostě Jak Češi nejvíce pátrali po informacích, jak dlouho trvá karanténa, což bylo téma především předešlé dva roky kvůli pandemii koronaviru. Druhé místo pak ukazuje českou zálibu v houbaření, neboť jde o hledání rad jak zamrazit houby. Češi se také snažili získat informace o tom, jak pomoci Ukrajině a jak volit. Pátá příčka patří vyhledávání, jak dlouho platí očkování.

Tagy: