PŘEHLEDNĚ: Miliony sem, miliony tam. Za kampaň utrácí nejvíce Pavel, jak si vedou ostatní?

Prezidentská kampaň generála Petra Pavla, 9. listopadu 2022

Do prezidentských voleb zbývají poslední dva měsíce a uchazeči o Pražský hrad startují horkou fázi kampaní. Někteří prezidentští adepti jdou do boje opatrně a šetří s omezenými finančními prostředky, jiní už naopak stihli utratit miliony korun za propagační materiály či administrativu. Několik zájemců si ovšem ještě ani nezaložilo volební konta, kvůli čemuž se mohou dostat do maléru. Podívejte se na přehled transparentních účtů uchazečů o Pražský hrad.

Pro všechny kandidáty platí 40milionový limit na výdaje do prvního kola prezidentských voleb. Dalších 10 milionů mohou uchazeči utratit ve finálním duelu o post hlavy státu. Ne všichni uchazeči si ale založili volební konto, za což jim hrozí od dohledového úřadu tučná pokuta. Jak jsou na tom prezidentští kandidáti s financemi na transparentních účtech a kolik peněz se jim doposud podařilo utratit? Přinášíme abecední seznam.

Andrej Babiš

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) si založil transparentní účet k prezidentským volbám až na začátku listopadu, jen pár dní po oznámení své kandidatury. Do sobotního večera disponoval 19 tisíci korun. Valnou část příspěvků nadále tvoří haléřové dary s hanlivými vzkazy a nadávkami. „Na mýdlo, až skončíš v base,“ napsal Babišovi například jeden z dárců.

Shromážděné prostředky na transparentním účtu ale expremiér nejspíše nevyužije, zatím z něj neutratil ani korunu. Náklady na prezidentskou kampaň bude totiž platit pravděpodobně hnutí ANO. Stále nicméně platí, že by měl Babiš poslat peníze právě na volební účet, aby Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí mohl monitorovat, zda nepřekročil zákonem definovaný finanční limit vyhrazený na kampaň.

Otázkou také je, zda dohledový úřad nevyhodnotí jeho prázdninovou tour v obytném voze za součást prezidentského tažení. Babiš takové tvrzení odmítá s tím, že objížděl zemi v rámci komunálních a senátních voleb. Nyní se vydal po ČR se stejným vozem, ale jinými polepy. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Jaroslav Bašta

Poslanec opozičního SPD Jaroslav Bašta doposud inkasoval finanční prostředky výhradně od svého hnutí. Od založení transparentního účtu přijal více než sedm milionů korun, několik stovek tisíc poslal pak sám sobě.

Od září už stihl většinu peněz utratit, několik milionů spolkl pronájem reklamních panelů, poštovní služby či tisk propagačních materiálů a polepů. Stav na Baštově kontě se za posledních 10 dní nijak nezměnil, v sobotu večer měl stále něco málo přes 170 tisíc korun. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Tomáš Březina

Podnikatel, „betonový král“ a bývalý politik Tomáš Březina je sám sobě největším dárcem a sponzorem. Na svůj transparentní účet si poslal více než devět milionů korun, podobnou sumu peněz rovněž stihl utratit za blíže nepopsané položky. Prozatím obdržel několik tisíc korun od tří různých dárců. V současnosti má na účtu k dispozici 290 tisíc korun. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Karel Diviš

Většinu nákladů na prezidentskou kampaň si platí také IT podnikatel a bývalý novinář Karel Diviš. Na transparentní účet si poslal přes 1,6 milionu korun. Nejvíce peněz utratil za pomocníky během první fáze prezidentské kampaně, postupně poslal několik plateb v celkové hodnotě 1,3 milionu korun.

Naposled zaplatil 15. listopadu přes 120 tisíc korun za pomoc se sběrem podpisů. Ve stejný den si Diviš poslal na účet dalších 100 tisíc. Nyní disponuje zůstatkem ve výši 23 tisíc korun. Finančně ho podpořili dva lidé, a to částkami pět a 96,63 korun. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Pavel Fischer

Senátor Pavel Fischer (nez.) se pokusí proměnit v úspěch svou druhou kandidaturu na prezidenta republiky. Na jeho transparentním účtu se shromažďují finanční dary od různých podporovatelů. Většina příspěvků jsou nižší tisícovky, v řadách dárců nejvíce vyčnívají dvě jména – atlet Maximilián Matolín (300 tisíc korun) či senátor Ladislav Faktor (200 tisíc korun).

Fischer se ještě nepustil do výraznějšího utrácení. Z účtu odešlo necelých 280 tisíc korun, momentálně má k dispozici 1,2 milionu korun. Poslední transakce proběhla v pátek 18. listopadu, kdy senátor zaplatil výrobu placek, grafický design či překlad volebního letáku z češtiny do vietnamštiny. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Marek Hilšer

Senátor Marek Hilšer (Marek Hilšer do Senátu) má na svém volebním účtu 34 tisíc korun, přičemž prezidentskou kampaň sponzoruje jeho vlastní hnutí. V různých intervalech poslal na své konto částky v řádu nižších statisíců korun. Většinu peněz utratil za produkci, organizaci kampaně a také propagaci na sociálních sítích.

Sám Hilšer již dříve deklaroval, že se nebude spoléhat na velké finanční dary třetích stran a že nechce do voleb investovat vyšší částky. Doposud utratil přes 777 tisíc korun. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Karel Janeček

Na své prezidentské kampani naopak nešetří miliardář a matematik Karel Janeček. V průběhu několika posledních měsíců si na transparentní konto poslal přes 27 milionů korun, část peněž poté přesměroval na jiný účet s poznámkou, že jde „o vklad do kampaně“.

Janeček si na účet posílal velice konkrétní částky. Čtyřikrát putovalo na účet přesně 2 985 984 korun, dvakrát 2 097 152 korun. Veřejnost mu dosud posílá spíše menší dary ve výši několika stovek korun. Nyní mu na kontě zbývá více než 138 tisíc korun. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Danuše Nerudová

Ekonomka a jedna z hlavních favoritek voleb Danuše Nerudová se může těšit milionovým finančním darům. Miliardář a majitel drogerií Teta Martin Moravec jí poslal pět milionů korun a nadále zůstává nejštědřejším podporovatelem. K daru připojil také vzkaz. „Večer jsem dostal syna. Zaslouží si vlast s budoucností, kde prezident bude demokrat. Po 20 letech zmaru je tu naděje,“ vyjádřil Moravec svou podporu.

Mezi dalšími významnými dárci jsou také podnikatelé Pavel Faiereisl a Zdeněk Rýzner, kteří věnovali prezidentské kandidátce několik milionů korun. Stotisícové položky zaslali Nerudové například šéf restaurační sítě Ambiente Tomáš Karpíšek či sociální demokratka a bývalá ministryně školství Petra Buzková. Ta patřila mezi výrazné kritiky Miloše Zemana – v minulosti ho označila za „prase“, zatímco současná hlava státu o ní mluvila jako o „strašně líné“ političce.

Celkem Nerudová utratila přes sedm milionů korun. Značná část výdajů pochází z listopadu, kdy prezidentská kandidátka vyplácela své pomocníky a koordinátory. Stovky tisíc korun šly na nákup reklamního prostoru a propagační tiskoviny. Nyní má k dispozici 13 milionů korun. Transparentní účet kandidátky najdete zde.

Petr Pavel

Kde šetří Nerudová, tam ve velkém utrácí generál Petr Pavel. Už dokázal vyčerpat polovinu zákonného limitu, výdajová část kampaně si již řekla o více než 22 milionů korun. Ve výčtu nejdražších položek nechybí pronájem venkovních billboardů, bannery, letáky a další formy propagace, třeba cílené příspěvky na sociálních sítích. Mezi 12. a 14. listopadem proběhla série transakcí v celkové hodnotě přes milion korun, především za pomoc s kampaní a na propagaci.

O příjmovou složku se ale nemusí příliš stresovat, ze všech kandidátů na prezidenta se může chlubit největším počtem štědrých dárců, kteří mu věnovali přes 100 tisíc korun. Takových podporovatelů má na kontě více než 70. Nyní disponuje téměř desetimilionovou finanční rezervou.

Nemalé finanční dary zaslali Pavlovi například zakladatel internetového obchodu Mall.cz Ondřej Fryč, investoři Jan Barta a Dušan Šenkypl či podnikatelé Martin Vohánka, Michal Šlemr nebo Libor Winkler. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Denisa Rohanová

Prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová na svůj transparentní účet obdržela jediný dar ve výši 10 tisíc korun, a to už v červenci. Od té doby každý měsíc přichází o desetikoruny za vedení volebního konta. K 19. listopadu činí zůstatek 9 664 korun. Transparentní účet kandidátky najdete zde.

Josef Středula

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula dosud utratil v prezidentské kampani přes 850 tisíc korun. Na milionové dary odborový předák zatím čeká, největší příspěvek mu zaslala společnost Motor Jikov Group (300 tisíc korun) a spolek Společně pro lidi (245 tisíc korun), který vede člen jeho volebního týmu Miroslav Sklenář. Od exministra vnitra Martina Peciny obdržel 50 tisíc korun.

Podle propočtů redakce CNN Prima NEWS padlo za propagační materiály a výlepy billboardů půl milionu korun. Necelých 200 tisíc korun spolkla reklama a správa na sociálních sítích. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Tomáš Zima

Bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se dočkal několika štědrých podporovatelů, především z řad akademiků. Rovných 300 tisíc korun obdržel od Marcely Dražďákové, vedoucí Sérologické laboratoře 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Ještě v červnu získal Zima dokonce půl milionu korun od Babišova někdejšího podnikatelského konkurenta Jiřího Maluše, který působil v oblasti zemědělství.

Zima doposud utratil přes 1,5 milionu korun. Nejvíce peněz dal za webovou reklamu a rozesílání e-mailových zpráv, několik stovek tisíc šlo také na sociální sítě a náklady na pomocníky. Na účtu bývalému rektorovi zbylo okolo 76 tisíc korun. Transparentní účet kandidáta najdete zde.

Pavel Zítko

Výrazná tvář české dezinformační scény Pavel Zítko se přihlásila do prezidentských voleb až na poslední chvíli. Údajně se mu za jediný týden podařilo sesbírat 50 tisíc občanských podpisů, už si ale nejspíše nestihl založit volební transparentní účet, za což mu hrozí pokuta. Prozatím používá svůj vlastní za spolek Srdcem pro Vlast, ani to ale pravděpodobně není v souladu s pravidly voleb.

Nyní disponuje částkou 22 tisíc korun, kromě několika příspěvků v řádu stokorun se ve výpisu objevilo pár haléřových položek. „Jdi makat, ty darmožroute. Nepodporujeme dezinformátora,“ píšou mu na účet s titěrnými příspěvky lidé.

Někteří kandidáti účet nemají, hrozí jim pokuta

Celkem devět z 21 přihlášených kandidátů na prezidenta porušilo pravidla transparentnosti volební kampaně. Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí si totiž včas nezřídili transparentní účet či nezveřejnili informace o financování kampaně. Konkrétní jména nicméně úřad neuvedl. V seznamu volebních kont chybí například účet Jiřího Kotába.

Pokud si kandidát nezaloží účet, hrozí mu pokuta až půl milionu korun. Když neoznámí odkaz na volební účet nebo odkaz na internetové stránky, kde jsou zveřejňovány informace o financování kampaně, lze uložit pokutu až 100 tisíc korun. Nejzazším termínem pro založení účtu bylo úterý 8. listopadu, kdy kandidáti podávali své přihlášky do voleb.

Tagy: