Hormonální antikoncepce může způsobit nádory, varují vědci. Riziko se zvyšuje už po roce

Se znepokojujícími výsledky ohledně běžně předepisované formy antikoncepce přišli francouzští vědci. V rozsáhlé studii popsali souvislost mezi dlouhodobým užíváním konkrétního druhu ze skupiny hormonů a vznikem nádorových onemocnění mozku. Pro výzkum využili data od 18 tisíc žen, které podstoupily operativní odstranění nádoru. Vědci přesto upozorňují, že je nezbytné provést ještě další výzkumy.

Vědci se zaměřili na takzvané gestageny, tedy steroidní hormony, jež se hojně využívají ve formě antikoncepce. Jejich primární funkcí je působit na děložní sliznici tak, aby došlo k lepšímu přijetí oplodněného vajíčka, objasňují odborníci z České onkologické společnosti České lékařské společnosti J. E. Purkyně.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rakovina plic ohrožuje i nekuřáky. Vědci upozornili, na jaké příznaky si dát pozor

Jakákoliv zvýšená hladina tohoto hormonu – ať už přirozená během těhotenství či kojení, nebo uměle vyvolaná užíváním antikoncepce tohoto druhu či hormonálního tělíska – výrazně snižuje riziko rakoviny děložní sliznice i vaječníků.

Dlouhodobé užívání antikoncepčních prostředků tohoto druhu však může podle závěrů studie v recenzovaném časopise The British Medical Journal vést k závažným zdravotním problémům. Vědci tvrdí, že se jedná o první studii svého druhu. Upozorňují ovšem, že je nezbytné výsledky podpořit dalším zkoumáním.

Užívání hormonů po dobu jednoho roku či déle má souviset se zvýšením rizika vzniku mozkového nádoru. Autoři studie využili data z francouzského Národního systému zdravotnických údajů. Svou hypotézu pozorovali na datech nashromážděných od 18 061 žen s věkovým omezením do 57 let a šesti měsíců, které v období 2009 až 2018 podstoupily operativní odstranění nádorového onemocnění v oblasti mozku.

Celkově srovnávali údaje z více než 90 tisíc jednotlivých vyšetření v souvislosti s kontrolami. Mezi další problémové látky, které při dlouhodobém užívání mohou zvýšit riziko vzniku nádoru, se řadí i medrogeston či promegeston, tedy látky využívané k hormonální terapii a léčbě gynekologických poruch.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Revmatem trpí až půl milionu Čechů. Od bolesti ulevuje cvičení, motivaci přináší nový kurz

Tagy: