Investiční crowdfunding: Nová cesta, jak ochránit peníze před inflací, nebo past pro nezkušené investory?

Úspěšné investování

Co na to vaše peněženka 15.11.2023

Z aktuálních průzkumů vyplývá, že české domácnosti šetří. Přesto by lidé měli o svých úsporách začít přemýšlet a chránit své naspořené peníze před vysokou inflací. Jednou z možností je investiční crowdfunding. Co to vlastně je? Jak se lze pustit do společných investic a kam až mohou dosáhnout zisky z takového investování? Na to v pořadu Co na to vaše peněženka odpovídal Vít Endler, ředitel společnosti Fingood.

Celý rozhovor si můžete pustit i v podcastové podobě

S energetickou krizí, skokovým růstem inflace, zvyšováním cen potravin i služeb začala spousta domácností šetřit nejvíc v novodobé historii. Češi se ale v posledních měsících učí zhodnocovat své peníze investicemi. Podle Víta Endlera, ředitele společnosti Fingood, lidí, kteří hledají snadný a přitom srozumitelný způsob, jak neztratit hodnotu těžce vydělaných peněz, přibývá. A do tajů investic pronikají i původně absolutní laici. Jednou z možností, jak zhodnotit své úspory, je i investiční crowdfunding.

Crowdfunding neboli skupinové financování je v zásadě velmi jednoduchý způsob, jak investovat nebo jak vstoupit do světa investic. Tento produkt je vlastně určený pro širokou veřejnost. Není potřeba být kvalifikovaným investorem a specializovat se na investice do firem nebo do nějakých jiných dalších aktiv. Takže my vidíme pestrou paletu investorů od studentů nebo lidí, kteří začali být ekonomicky činní, až po důchodce. Takže ten produkt je opravdu designován tak, aby byl dostupný pro všechny,“ říká Vít Endler.

Lepší orientace v investicích díky povinné licenci

Od 10. listopadu platí v Česku nová legislativa, která znemožňuje provoz investičních platforem bez licence České národní banky. A jak Vít Endler dodává: „Licence je nezbytná podmínka. Je jako řidičský průkaz – prošli jste testem, který říká ‚splnili jste nezbytné podmínky, abychom vás mohli pustit do provozu‘. Ale neznamená to, že dobře řídíte auto. Firmy, které ji získaly, se zavazují, že budou dodržovat pravidla.“

Společnost Fingood licenci od ČNB získala 9. listopadu. V praxi se změna dotkne především investorů. Těch stávajících i nových a především jejich připravenosti nést riziko. „Každá platforma bude muset uvádět nezbytné informace, tím pádem bude lepší orientace mezi platformami pro investory. Budou vědět, na co se mají dívat. Jsou to v zásadě dvě nejviditelnější věci: Každá platforma musí reportovat do České národní banky, ať už je to o objemu profinancovaných prostředků, či defaultu úvěrů atd.,“ vysvětluje Vít Endler s tím, že to znamená větší transparentnost pro klienty, kteří budou ihned vědět, do jak vysokého rizika jdou.

Zároveň musí mít každá platforma přiměřený i kapitál. Kdyby se stalo, že platforma zkrachuje, protože i to se může stát. Přece jen jsme viděli, že tady krachovaly i banky. Díky licenci mají investoři větší jistotu, že jsou jejich peníze více chráněné. A v případě, že by platforma nebyla schopná fungovat dál, peníze které tam vložili, dostanou zpět.“

Jednoduše a on-line

Platforma má buď webové rozhraní, anebo je to aplikace v mobilní telefonu. Na druhou stranu za každou takovou platformou stojí lidé, které Česká národní banka viděla a na základě toho jim udělila licenci. Například platforma Fingood má i vlastní kontaktní oddělení, takže je možno se spojit s fyzickou osobou. Není tam chat, bot nebo umělá inteligence, opravdu tam sedí lidé a pomohou v případě potřeby projít registrací nebo poskytují informace k jednotlivým investicím.

Při investování v bance má investor přehled o vývoji svých investic a ví, kdy si případně získané peníze může vybrat. „U nás to zatím funguje tak, že úvěr má jasně dané parametry, které vidím na začátku. Má dán výnos a svoji délku. To znamená, že investuji třeba na 24 měsíců a po dobu 24 měsíců každý měsíc jako investor dostávám výnosy a na konci je úvěr splacen. To je standardní průběh. V rámci licence, kterou jsme obdrželi od České národní banky, máme i povolení dělat tzv. Second Market. Díky tomu si budou moci úvěry, které jsou ještě běžící, mezi sebou investoři prodávat, a tím pádem budou schopni z té investice vystoupit dříve. V současné době to zatím možné není. Budeme to připravovat pro rok 2024,“ dodává Endler.

Spoření peníze před inflací neochrání, naopak se vyplatí investice

„V současné době takováto investice nejenže poráží inflaci, ale samozřejmě je to mnohem lepší způsob, jak zhodnotit své peníze než na spořicím účtu,“ zároveň ale dodává, že pokud se bude v budoucnu snižovat inflace, ovlivní tento fakt I výnosnost investice. „Určitě se bude snižovat, protože musíme respektovat i cenu peněz na trhu a v podstatě jako platforma balancujeme dvě strany –⁠ investorskou a tu podnikatelskou. A pravda je taková, že ta podnikatelská by dlouhodobě takhle vysoké úrokové sazby neunesla. Takže předpokládáme, že se sazby budou pohybovat třeba někde mezi 68 %. Bude to určitě záviset na zmiňované inflaci a my se řídíme i sazbou PRIBOR,“ vysvětluje ředitel platformy Fingood.

V momentě, kdy se bude snižovat PRIBOR, sníží se i sazba na spořicích účtech. Víme, že před dvěma lety nebyl na spořicích účtech výnos žádný. Dnes je tam 4–5 %. Můj soukromý odhad je, že třeba během roku na těch spořicích účtech budeme mít 2–⁠3 % a crowdfunding bude nabízet 6–8 %. Což vychází pořád jako výrazně výnosnější investice,“ uzavírá Vít Endler.

Tagy: