Miliardář Babiš i Pavel v důchodu. Jaký mají majetek favorité prezidentských voleb?

Expremiér Andrej Babiš a generál Petr Pavel se utkají v druhém kole prezidentské volby.

Úspory prezidentských kandidátů

Zákon stanovuje maximální množství finančních prostředků, které mohou jednotliví kandidáti v kampani před prezidentskými volbami vynaložit. Pro první kolo je strop stanoven na čtyřiceti milionech, před druhým kolem je pak možné investovat ještě dalších deset. Většina z uchazečů o Pražský hrad ale na tyto částky dosáhnout nemůže. Podle politologů to ale na rozhodování voličů nemá vůbec vliv.

Favorit volby generál Petr Pavel pobírá starobní důchod a díky službě u armády také výsluhy. Vlastní dva domy a jednu chalupu. Úspory má v řádech milionů korun. „Všechny běžné úkony si zabezpečuji ze svých prostředků jako každý jiný občan,“ řekl Pavel ve vysílání CNN Prima NEWS.

Úspory v řádech milionů má také Danuše Nerudová. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity má měsíční příjem 60 tisíc korun.

Další z horkých aspirantů na prezidentský úřad, miliardář Andrej Babiš, nemá o peníze nouzi. Podle časopisu Forbes činí jeho majetek téměř 108 miliard korun, což jej řadí mezi pětici nejbohatších Čechů. Není tak divu, že příspěvky od soukromých osob na kampaň nechce. „Nebudeme brát žádné peníze od sponzorů, nebude tam žádný byznysový vliv,“ prohlásil předseda hnutí ANO.

Senátor Marek Hilšer si loni vydělal přes jeden a půl milionu korun. Kromě toho dostává jeho hnutí Marek Hilšer do Senátu, jehož je předsedou, státní příspěvek na své fungování. Za uplynulých šest let to bylo téměř šest milionů. „Marek Hilšer dostává politický příspěvek na mandát, stejně jako všechny politické strany, a využívá ho v souladu se zákonem,“ komentoval hospodaření svého politického subjektu.

Také Pavel Fischer má největší příjem ze senátorského platu. Celkem si loni vydělal přes dva miliony korun. Odborový předák Josef Středula bere měsíčně 110 tisíc.

Politologové jsou ale toho názoru, že výše majetku a příjmy jednotlivých prezidentských kandidátů nemají na rozhodování voličů vliv. „V těch minulých volbách to bylo velké téma, takový David proti Goliášovi. Ukázalo se ale, že spíš záleží na tom, jak se jednotliví kandidáti prezentují,“ uzavřel poukázáním na účelnost vynaložených prostředků expert Jan Kubáček.

Tagy: