Momenty války: Ukrajinští civilizovaní „nacisti“ a parodická pohádka o Rusku

Ruská invaze na Ukrajinu je bezpochyby nejkrvavějším konfliktem v Evropě od druhé světové války. Součástí ničivé agrese, která se naplno rozjela v únoru 2022, jsou kuriózní, až bizarní situace. CNN Prima NEWS přináší devátý díl série s názvem Momenty války.

Parodická pohádka o Rusku

Během loňského léta se na čas stala hitem sociálních sítí ruská reklama, která vyzývala cizince, aby neváhali a přestěhovali se do Ruska. Video s prokremelskou propagandou šířily státem řízené kanály na Telegramu i ruské velvyslanectví ve Španělsku na sociální sítí X. Spot popisoval Ruskou federaci jako ráj na zemi.

Ruská invaze na Ukrajinu vypukla v únoru 2022. Redakce CNN Prima NEWS o tomto krvavém konfliktu neustále informuje. Nabízí aktuální analýzy o situaci na bojišti, rozhovory s experty, bezprostřední záběry z brutálních střetů či pohledy domácích i zahraničních politiků.

Smyslem série Momenty války je připomenutí kuriózních, až bizarních situací, k nimž během ruské agrese došlo. Zajímavého materiálu v podobě videí a fotografií, jež pořídili vojáci, civilisté či novináři, je skutečně mnoho.

„Tohle je Rusko. Lahodná kuchyně, krásné ženy, levný plyn, elektřina i voda, bohatá historie, světově uznávaná literatura, unikátní architektura, úrodná půda, balet, levné taxíky a doručovací služby, tradiční hodnoty, křesťanství, absence cancel culture (česky kultura rušení, pozn. red.), pohostinnost, vodka či ekonomika, která dokáže odolat tisícům sankcí. Je čas přesunout se do Ruska. Aby nebylo pozdě, zima se blíží,“ chlubili se Rusové ve videu.

První záběr ukazuje symbol srpu a kladiva, druhý sochu prvního sovětského vůdce Vladimira Iljiče Lenina. V době, kdy se mluví o krásných ženách, po louce pobíhají děvčata předškolního věku. I proto si lidé brzy z videa začali utahovat. Nejvíce uživatelů se podivovalo nad tím, že je spot podle všeho myšlen naprosto vážně.

„Kdyby to Rusové nepropagovali, myslela bych si, že je to satira. Proč si myslí, že by to mohli přilákat cizince, aby se přestěhovali do Ruska? Nejděsivější na tom je, že každá jednotlivá pasáž zapadá do ruské propagandy. Třeba když dělají z ukrajinského spisovatele Rusa,“ upozornila americká novinářka Fatima Tlisová. Tím mimo jiné narážela na fakt, že slavný spisovatel Nikolaj Vasiljevič Gogol, který se v záběrech rovněž objevuje, pocházel ze starodávné ukrajinské kozácké rodiny.

Netrvalo dlouho a na internetu se objevila i parodická verze. Levný plyn, bohaté dějiny, silnou ekonomiku, architekturu či důraz na křesťanské hodnoty doplňuje video skutečnými obrázky z ruského prostředí.

Při slovech o prosperující ekonomice, která dokáže odolat tisícům sankcí, jsou ve videu vidět obchody s vyprázdněnými regály, u pohostinství zase běží záběry z brutálních policejních zásahů proti ruským demonstrantům. Upravené video se stalo hitem sociálních sítí.

Ruský tank při úprku shodil z obrněnce okupanty

Letos v lednu se po sociálních sítích šířilo video, které ukazovalo zběsilý úprk ruského tanku poté, co se spolu s dalšími obrněnci dostal pod ukrajinskou palbu. Posádka stroje zřejmě zapomněla na pozici vlastní tankové hlavně a shodila s ní několik okupantů z jiného ruského obrněnce.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Momenty války: Začerněné logo ruského Mekáče a zaparkovaná raketa v ukrajinském obýváku

Video sdílel s velkou dávkou pobavení například ukrajinský resort obrany. „Největší hrozbou pro mobilizovanou ruskou pěchotu jsou mobilizovaní ruští tankisté,“ glosovalo ministerstvo na sociální síti X.

Na záběrech, které pořídil ukrajinský dron, je skutečně vidět konvoj ruské těžké techniky. Ten se zřejmě dostal pod ukrajinskou palbu, o čemž svědčilo jedno zasažené vozidlo a jeden kompletně zničený obrněnec.

Vlivem toho se posádka ruského tanku snažila nebezpečné místo opustit co možná nejrychleji. Jenomže tank se během tohoto přesunu choval, jak se lidově říká, jako slon v porcelánu. Svou hlavní totiž shodil hned několik okupantů, kteří seděli na dalším obrněném vozidle.

Video se nejdříve objevilo na sociální sítí Telegram. Mezi západními uživateli se začalo více šířit poté, co jej sdílel aktivista ukrajinského původu a kritik Kremlu Igor Suško z washingtonské neziskové organizace Wind of Change Research Group. „Ruští vojáci pokračují v inovaci svého umění. Není potřeba munice,“ uvedl s nadsázkou.

Jste civilizovaní nacisté, vzkázal Ukrajincům ruský zajatec

Ukrajinci letos v srpnu zveřejnili záznam rozhovoru ruského zajatce Arťoma s reportérkou z webu RBC-Ukrajina. Video ukazuje, jak moc někteří okupanti podlehli ruské propagandě.

„Myslel jste si, že jsou tady (na Ukrajině) nacisti?“ zeptala se žena ruského zajatce. Arťom, který zrovna v zajateckém táboře skládal papírové dárkové tašky, se nad odpovědí nějakou chvíli zamýšlel. Poté odpověděl, že ano.

„A myslíte si to i teď?“ ptala se dál ukrajinská novinářka, načež Rus v klidu sdělil, že je o přítomnosti nacismu na Ukrajině nadále přesvědčen. „A jak se máte v zajetí? Máte tu dobré podmínky?“ zajímala se reportérka. „Ano, dobré,“ odvětil muž, který podle agentury Unian pochází z ruského města Kemerovo.

„Chovali by se nacisti k zajatcům takhle pěkně?“ zeptala se reportérka. Arťoma otázka očividně zaskočila. Nakonec však přišel s velice zajímavou konstrukcí: „Vy jste ale civilizovaní nacisti.“

Oficiálním cílem ruské invaze, kterou Moskva označuje jako „speciální vojenskou operaci“, byla podle Kremlu „denacifikace a demilitarizace Ukrajiny“. Vzhledem k tomu, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj netají židovským původem a krajně pravicové strany se na Ukrajině netěší zrovna velké podpoře, šlo o velmi podivný cíl.

Moskevské vedení muselo vojenskou agresi svým občanům nějak vysvětlit. A jak je vidět, mnoho ruských vojáků propagandě uvěřilo. Někteří okupanti si i více než rok a půl od vypuknutí invaze skutečně myslí, že svému západnímu sousedovi pomáhají svrhnout nacistický režim.

Všechny díly série Momenty války naleznete v souhrnném článku pod tímto odkazem.

Tagy: