Na ostrově není jediný nakažený koronavirem, přesto platí zákaz vycházení

Tisíc tři sta obyvatel ostrova Helgoland v Severním moři doplácí na jednotnou politiku Německa v boji proti pandemii koronaviru a nově zavedenou tzv. spolkovou nouzovou brzdu. Ta se aktivuje v okamžiku, kdy je počet nově nakažených covidem třetí den v řadě 100 a více na 100 tisíc obyvatel. Na Helgolandu se přitom nenachází jediný člověk s virem.

Přesto i na ostrově, který leží 48 kilometrů od nejbližší pevniny a lodí se k němu pluje tři hodiny, platí noční zákaz vycházení od 22. hodiny do páté ranní či povinné nošení respirátorů. Opět se zavírají venkovní pohostinství a školáci se vracejí k distanční výuce. Podle severoněmecké televize NDR poskytují předškolní zařízení jen nouzovou péči, na návštěvu do domácnosti může přijít jen jedna další osoba.

Tuto anomálii způsobila incidence ve správním městě, pod které ostrov Helgoland spadá. V Pinnenbergu se 43 tisíci obyvatel nyní třikrát po sobě překonala onu hranici sta nakažených na 100 tisíc lidí. Německé úřady neberou v potaz, že Pinnenberg leží od Helgolandu 137 kilometrů vzdušnou čarou.

„Takový stav a takové nařízení nepřispívá k tomu, aby obyvatelé měli pochopení,“ kritizuje přístup nejen oblastních, ale především spolkových (celoněmeckých) orgánů starosta Helgolandu Jörg Singer.

Opoziční politik: Jde o regulační šílenství

Případ ostrova severozápadně od Hamburku kritizuje také Wolfgang Kubicki, člen opoziční strany FDP a místopředseda německého spolkového sněmu. „Když ve středu zatáhneme za nouzovou brzdu také na Helgolandu, přestože spadá pod okres Pinnenberg, zajistíme to, jaké regulační šílenství nám současná vláda způsobuje,“ tvrdí v rozhovoru pro nejčtenější německý deník Bild Kubicki a ptá se: „Proč tam má platit například noční zákaz vycházení, když je tam výskyt nula?“

Na to reaguje mluvčí správního města Pinnenberg, která pro NDR vysvětluje: „Není možné činit pro jednotlivé komunity ani místa výjimky.“

I tuto verzi Kubicki odmítá, protože na bezpečném ostrově dochází k omezení základních práv. A pochybuje, že ho některý z vládních politiků racionálně vysvětlí. „Pokud dopad zásahů do základních práv závisí pouze na administrativním přiřazení oblasti nebo místa, je to velmi špatné,“ uzavírá Kubicki, podle kterého je kauza Helgoland jen jedním z mnoha tzv. do očí bijících rozporů a problémů, které zákon o nouzové brzdě způsobuje.

Tagy:
Německo Hamburk ostrov politika Severní moře vláda koronavirus COVID-19 vládní nařízení Německá demokratická republika Wolfgang Kubicki Helgoland Pinnenberg pandemie covidu-19 Svobodná demokratická strana