Německo zasáhla tři tornáda. Extrémní počasí si vyžádalo jednu oběť

Hasiči v Lippstadtu odklízejí následky bouřek.

Česko čekají silné bouřky

Silné bouře, které v pátek zasáhly části Německa a vyžádaly si desítky zraněných a jeden lidský život, provázela nejméně tři tornáda. V sobotu to oznámila Německá meteorologická služba (DWD).

„Můžeme potvrdit tři,“ sdělil podle agentury DPA mluvčí meteorologů. Podle něj se tornáda vyskytla ve městech Paderborn, Lippstadt a ve čtvrti města Höxter Lütmarsen, která byla přírodním živlem nejhůře zasažena.

Ve zhruba sedmdesátitisícovém Lippstadtu bouře vyvrátila stromy a zablokovala východ z místního bazénu. Shodila také vršek věže jednoho z místních kostelů. Podle mluvčího hasičů došlo k velkým škodám v celé oblasti města.

Rozsáhlé škody po silné bouři sčítá i město Paderborn. Silný vítr strhl řadu střech v místním průmyslovém parku a způsobil další škody na majetku. Policie dříve prohlásila, že na místě panuje chaos. Bouře si v Paderbornu vyžádaly 43 zraněných, z nichž deset je ve vážném stavu.

Ve Wittgertu zemřel osmatřicetiletý muž. „Na soukromém pozemku utrpěl známý rodiny, která zde žije, při vstupu do zatopeného sklepa úraz elektrickým proudem, spadl a pravděpodobně se udeřil do hlavy,“ oznámila večer policie.

Silné bouřky zasáhly i Česko

Silné bouřky způsobily také problémy ve veřejné dopravě v Severním Porýní-Vestfálsku a řada spojů byla zrušena či musela jet po náhradní trase. Popadané stromy poničily automobily či zablokovaly železniční tratě a silnice.

Úřady v Bavorsku oznámily, že 14 lidí v pátek utrpělo zranění, když se zřítila dřevěná chata, v níž se ukryli před bouří v oblasti jižně od Norimberka. Mezi zraněnými je několik dětí a 37letá žena, která byla letecky přepravena do nemocnice s vážnými poraněními.

Silné až extrémní bouřky s přívalovými srážkami, silným nárazovým větrem a krupobitím přešly v pátek večer od západu také přes Česko.

Tagy: