Neotevřela dost rychle dveře, tak ženu z Havířova bodl. Na nůž spadla sama, bránil se u soudu

Sliboval, že začne nový život. Místo toho ale recidivista Ivo Červenka vytáhl na svou partnerku nůž a vážně ji zranil. Smrti unikla jen o vlásek. Násilník si přitom dříve odpykával trest za podobné napadení. Už v roce 1998 téměř zabil svou tehdejší družku. Mezi svým propuštěním a dalším útokem uběhly pouhé dva měsíce. Ve vězení později napsal knihu. Příběh redakce CNN Prima NEWS přináší v seriálu Zvlášť závažné zločiny, který pojednává o největších kriminálních případech posledních desetiletí.

Svůj první brutální útok spáchal Ivo Červenka v Havířově v roce 1998. Vyučený soustružník tehdy žil se svojí družkou, jenže jeho žárlivost až příliš často komplikovala jejich soužití. Časté záchvaty vzteku zatemňovaly Červenkovu mysl. Zlom přišel v březnu tehdejšího roku, kdy se žena v očích žárlivce provinila natolik, že se ji rozhodl potrestat surovým útokem. Během společné hádky ji začal kopat a mlátit pěstmi. Pak dokonce začal ženě dupat po hlavě. Měla obrovské štěstí, že přežila. Soud pak Červenku poslal na dvanáct a půl roku do vězení.

ČTĚTE TAKÉ: Vražda, kterou pozůstalí nechtěli nahlásit. Po řadě chyb trvají muži ze Slopného na své nevině

Čas plynul a Ivo Červenka dostal příležitost k podmínečnému propuštění. Využil toho. Soud dokázal přesvědčit, že začne nový život. Bez násilí, bez alkoholu a bez drog. Zprvu se to snažil dodržet. Navázal vztah s Martinou. Nová přítelkyně byla shodou náhod zároveň bývalou manželkou jeho kamaráda, a tak Červenkovu minulost dobře znala. Důvěřivá žena si násilníka nastěhovala do svého bytu a zprvu to vypadalo, že Červenka se skutečně napravil.

Zvlášť závažné zločiny

Seriál CNN Prima NEWS, ve kterém reportér Václav Janata čtenářům představuje největší kriminální kauzy posledních desetiletí v Česku.

V polovině března se ale vše změnilo. Muž se opilý vracel z restaurace a žena ho nechtěla vpustit do bytu. To Červenku rozzuřilo do běla. Jakmile se vstupní dveře otevřely, vrhl se na svou oběť. Stejně jako v minulém případě, začal do ženy kopat a bít ji. Zřejmě by měl útok stejný scénář jako čin, za který byl v minulosti odsouzen, jenže tentokrát sehrál svou roli nůž.

Žena začala v tu chvíli silně krvácet. Ztratila tři a půl litru krve a měla vážně poraněná játra. Naštěstí byli záchranáři včas na místě a díky specializované pomoci se Ivo Červenka tu noc nestal vrahem.

Nabodla se sama

Červenka později u soudu tvrdil, že se žena bodla do zad sama. Prý se chtěla bránit a násilník ji zkroutil ruku s nožem za záda. Během pádu se jím pak sama zranila. To ale vyloučili znalci, kteří pokusem určili, že popisovaný způsob bodnutí odporuje fyzikálním zákonům. Vzhledem k jeho minulosti visela nad Červenkou hrozba vysokého trestu. V tu chvíli se nad ním překvapivě slitovala sama napadená partnerka.

Začala ho totiž navštěvovat ve vazební věznici, psát mu dopisy a dokonce tvrdila, že mu jeho brutální útok odpustila. Neponaučitelný Červenka ji ale podle jejích pozdějších slov zklamal podruhé. Během jedné z návštěv jí měl totiž začít vyhrožovat, že pokud na něj nepočká do konce jeho trestu, najde si ji a zabije ji. To byla pro ženu poslední kapka a přestala se s Červenkou stýkat.

O pořádný rozruch se násilník postaral také během jednoho ze soudních stání. Když ho eskorta vedla chodbou budovy soudu, dokázal se ozbrojencům vysmeknout a dal se chodbou na útěk. Doběhl tehdy až ke schodišti a podle svědků se pokusil o smrtící skok ze šestého patra dolů. Tomu naštěstí justiční stráž dokázala zabránit, a nic tak nakonec nebránilo tomu, aby ho soud znovu potrestal. Tentokrát výrazně delším, dvaadvacetiletým trestem. Během něho Ivo Červenka napsal knihu, kde popisuje svůj život a slibuje své, v pořadí už druhé, polepšení.

MOHL VÁM UNIKNOUT NEJNOVĚJŠÍ DÍL VIDEOPODCASTU HLASY ZLOČINU:

Tagy:
soud pokus o vraždu Havířov napadení pobodání soudní proces soudnictví trestná činnost Zvlášť závažné zločiny trestná činnost, právo a spravedlnost Ivo Červenka