Nová zbraň pro Ukrajince. Rakety S-300 můžou být Zelenského „bezletovou zónou“

Vozidla s protivzdušnou obranou S-300.

Americký generál popisuje protivzdušný systém S-300

Slováci věnovali Ukrajině svá vozidla s protivzdušným systémem S-300. Ta můžou ukrajinským obráncům velmi vydatně pomoci proti ruským náletům. Podle amerického generála ve výslužbě Stevena Andersona dokonce Ukrajincům zajistí bezletovou zónu, o kterou tak dlouho usilovali na mezinárodním poli. Jak vlastně tento systém funguje?

Systémy S-300 se vyráběly již od dob Sovětského svazu a jejich účelem je používat naváděné střely k zneškodnění letounů či jiných raket ve vzduchu. Systém je složen z několik vozidel, která dají dohromady i radary a odpalovací zařízení.

Velmi kladně pak o protivzdušném systému hovoří americký brigádní generál ve výslužbě Steven Anderson. Systém S-300 je podle něj velmi významná zbraň. „Teď mají (Ukrajinci) rakety Stinger. Ty doletí do výšky přibližně 1 500 metrů. S-300 je protivzdušný systém s raketami dlouhého doletu, které mohou dosáhnout výšky až 25 kilometrů,“ řekl Anderson ve vysílání CNN.

Ruské letouny se tak před ním nemohou vůbec cítit v bezpečí. „Stíhačky, které letí na západ a napadají zásobovací trasy, jsou zranitelné. Obrovská zásobovací letadla Antonov 124, která Rusové chtějí dostat na letiště Antonov a Boryspil, jsou zranitelná,“ vysvětluje voják ve výslužbě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj několik týdnů po začátku války apeloval na státy Severoatlantické aliance (NATO), aby nad Ukrajinou vyhlásily bezletovou zónu. K tomu se neodhodlaly, protože by to podle nich mohlo vést k přímé válce zemí NATO s Ruskem.

Darem systému S-300 se však Zelenskyj podle Andersona svým způsobem bezletové zóny dočkal. „Je to skvělý potenciál. Zelenskyj chce bezletovou zónu. Tohle je jeho bezletová zóna,“ shrnul sílu a možnosti americký generál ve výslužbě. Systémy podle něj budou mít stejný efekt, ale daleko nižší riziko než případné darované stíhačky, které chtělo Ukrajině poskytnout Polsko.

Dar vyvolal slovenskou politickou bouři

Darování systému S-300 ovšem vyvolalo bouři na slovenské politické scéně. Expremiér a nyní opoziční lídr strany Směr-SD Robert Fico oznámil, že Slovensko se tímto krokem zapojuje do války. Kritický je i další z opozičních předáků a rovněž bývalý předseda vlády Peter Pellegrini z Hlas-SD. „Toto je pravý důvod návštěvy pana Eduarda Hegera (slovenského premiéra – pozn. red.) na Ukrajině. Odevzdat systém na ochranu vzdušného prostoru Slovenské republiky, za který zatím nemáme absolutně žádnou vlastní náhradu,“ prohlásil Pellegrini.

Heger však tyto výtky odmítl. Slovensko se podle něj tímto darem do konfliktu přímo nezapojuje a k náhradě uvedl, že Slovensko místo toho obdrží moderní americké protiletecké systémy Patriot. Další tyto systémy by na Slovensko měly zamířit v rámci umístění amerických vojáků v zemi.

Výroky opozičních představitelů pak velmi tvrdě zkritizoval a osočil je, že pracují v zájmu Ruska. „Těmto pánům není líto obětí, nevinných civilistů, žen a dětí. Není jim líto umučených, zničených osudů a zničených obydlí. Jsou to demoralizovaní lidé, kteří se zpronevěřili lidskosti, míru i demokracii,“ komentoval slova Fica a Pellegriniho na sociálních sítích slovenských premiér. Kromě toho je vyzval, aby odešli ze slovenské politiky a šli do té ruské.

Tagy:
válka Slovensko invaze NATO Ukrajina zbraně Peter Pellegrini Robert Fico Rusko Eduard Heger Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu S-300