Putin stále plánuje dobýt Kyjev. Macron chce s prezidentem udržovat dialog

Další den války. Stovky mrtvých, mnoho nezvěstných a obrovské škody na majetku

Státy EU se zatím na dalších sankcích neshodly. Problém je s dovozem ruského uhlí. Maďarsko pozvalo ruskou hlavu státu na mírová jednání v Budapešti se Zelenským. Mariupolská městská rada tvrdí, že Rusové pálí těla zabitých Ukrajinců v mobilním krematoriu. Francouzský prezident Macron chce s Ruskem udržovat dialog.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Rusové nadále přeskupují své jednotky, které stahují z okolí Kyjeva na východ Ukrajiny. Podle ukrajinské tajné služby SBU do války poslala i studenty moskevské vojenské školy s tím, že jde prý o stáž. SBU má podle mluvčího k dispozici příslušné tajné dokumenty a seznamy členů okupačních sil zabitých v Doněcké oblasti.

Spojené státy oznámily další zpřísnění protiruských sankcí, které zahrnuje přerušení veškerých vazeb mezi americkým finančním systémem a institucemi Sberbank a Alfa Bank, zákaz nových investic v Rusku a nová opatření proti „ruským elitám“ včetně dospělých dětí Vladimira Putina.

Naopak státy EU se na dalších sankcích napoprvé neshodly. Některé země totiž požadovaly vyjasnění podrobností navrženého embarga na dovoz ruského uhlí či zákazu kotvení ruských lodí v unijních přístavech.

Maďarský premiér Viktor Orbán zase Putina pozval na mírová jednání v Budapešti s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Schůzky by se měl zúčastnit i francouzský prezident Emmanuel Macron či německý kancléř Olaf Scholz.

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že považuje za správné udržovat dialog s ruským protějškem Vladimirem Putinem, píše agentura TASS. Putin se pak podle CNN nutně nevzdal pokusu dobýt ukrajinské hlavní město Kyjev, i když Rusko podle amerických a západních představitelů v posledních dnech přesunulo svou pozornost na jižní a východní Ukrajinu.

Tagy: