VÝSTRAHA: Blíží se velmi silné bouřky. Hrozí obří kroupy, přívalové deště a vichr

Bouřka

Silné bouřky opět zasáhnou Česko

Český hydrometeorologický ústav ve čtvrtek před polednem vydal novou výstrahu. Meteorologové varují před silnými bouřkami, v pátek dokonce před velmi silnými. Mohou být doprovázeny kroupami, přívalovým deštěm a silnými nárazy větru. Pro oblast jižní Moravy pak platí také výstraha před vysokými teplotami, které překročí 31 stupňů.

Ve čtvrtek po poledni se v Česku začnou tvořit první přeháňky a bouřky. „V severozápadní polovině Čech mohou být odpoledne a večer i silné a budou postupovat k východu až severovýchodu,“ uvedli meteorologové na sociální síti X.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bouřka smetla dětský tábor v Nesměni. S úspěšnou evakuací pomáhal i starosta

Může je doprovázet intenzivní krátkodobé úhrny srážek kolem 30 mm, nárazy větru o rychlosti až 20 m/s (70 km/h), případně i kroupy o velikosti do 2 cm. „Výstraha platí do 20. hodiny,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka Iveta Kodádková.

V pátek se zejména na jihovýchodní Moravě opět vyskytnou vysoké teploty. „Odpolední teploty se budou dostávat přes 31 °C,“ napsali meteorologové.

Přes území České republiky bude k východu postupovat zvlněné frontální rozhraní, které přinese velmi silné bouřky. „Ty budou doprovázeny přívalovým deštěm s úhrny kolem 50 mm, v opakovaných bouřkách může spadnout i kolem 80 mm. Místy se objeví nárazy větru o rychlosti kolem 25 m/s (90 km/h) a menší kroupy o velikosti do 2 cm,“ sdělili meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Bouřky se v pátek nejdříve vyskytnou brzy odpoledne na západě a jihozápadě Čech a budou postupovat k východu až severovýchodu, přičemž se budou formovat do bouřkové linie. „Vzhledem k přívalovým srážkám se mohou rozvodnit menší toky, případně může dojít k lokálnímu zatopení v obcích a městech. Nejrizikovější budou oblasti, které byly zasaženy srážkami v minulých dnech,“ napsali meteorologové.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bouře zasáhly Českokrumlovsko a Trhové Sviny, kde hlásí velkou vodu. Dětem hrozí evakuace

Tagy: