Můžeme solidárně sdílet prázdná plynová potrubí, říká Hrnčíř. Kupoval by přímo v Rusku

Poslanec Jan Hrnčíř (SPD)

K věci (808)

Evropská unie se chce zbavit závislosti na ruském plynu. Podle místopředsedy rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Jana Hrnčíře (SPD) je ale hospodářství České republiky tak náročné na spotřebu energií, že se bez plynu z Ruska neobejde. Kritizoval zároveň současnou praxi, kdy Česko kupuje ruský plyn za zvýšené ceny přes Německo.

Evropská unie hledá náhradu za ruský plyn. Hnutí SPD ale navrhuje, že bychom měli obchodovat přímo s Ruskem a plyn kupovat od Gazpromu. „My se bez plynu z Ruska neobejdeme, naše hospodářství je nastaveno tak, že plynu spotřebujeme hodně. Týká se to pivovarů i automobilek. Na plynu jsme závislí,“ podotkl Hrnčíř v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Podle něj ruský plyn stejně kupujeme. „Ruský plyn sem proudí Nord Streamem a kupujeme ho z Německa, akorát dráž s burzovní marží,“ sdělil poslanec. Vláda přitom namítá, že jsou k dispozici terminály na zkapalněný zemní plyn, kterými se o třetinu sníží závislost na ruském plynu. V radě států Evropské unie byla navíc odsouhlasena dohoda o solidaritě. Podle Hrnčíře ale nemáme alternativu. „To, že máme slíbenou nějakou kapacitu v nizozemském terminálu, neznamená, že nám to bude stačit, stejně jako solidarita. Pokud bude v EU málo plynu, můžeme solidárně sdílet prázdné potrubí,“ popsal Hrnčíř.

Zároveň podotkl, že historicky přímý kontrakt s Gazpromem již máme. „Letos kontrakt končí, ale ČEZ do letošního roku nakupoval od Gazpromu,“ řekl Hrnčíř s tím, že by mohl vzniknout národní obchodník, který by nákupy prováděl. „Bylo by to lepší, kubík plynu by se nakupoval za 6 korun, je to cesta,“ domnívá se Hrnčíř.

Podle něj by nákupem ruského plynu nešlo o financování války, kterou Rusko vede na Ukrajině. „Představa, že pokud se odstřihneme od ruského plynu a ropy, dostaneme Rusko na kolena a okamžitě skončí válka, tak to nefunguje,“ řekl poslanec. Prodej plynu je přitom jeden z klíčových příjmů válčící země. „To je sice pravda, ale plyn, který proudí do Evropy, tvoří asi 2,5 procenta příjmu státního rozpočtu Ruska. Oni dokážou plyn i ropu prodávat do Asie, čímž zvyšují konkurenceschopnost tamních zemí, zatímco naše se snižuje,“ podotkl Hrnčíř.

Tagy:
Německo ČEZ Asie zemní plyn Evropská unie plyn energetika Česko Rusko Jan Hrnčíř Gazprom Poslanecká sněmovna ČR Nord