Policie se zabývá okolím Zemana ve dvou kauzách. Řeší padělání a neposkytnutí pomoci

Trestní oznámení na okolí prezidenta

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) začali prověřovat okolí prezidenta Miloše Zemana ve dvou samostatných kauzách, napsaly ve středu weby Aktuálně.cz a Respekt.cz. Pod dozorem rakovnického státního zastupitelství detektivové podle nich prověřují, zda v Lánech prezidentovi lidé nespáchali trestný čin neposkytnutí pomoci. Státní zastupitelství v Praze 6 dozoruje prověřování možného padělání a přisvojení si pravomoci úřední osoby. V obou případech hrozí případným pachatelům dva roky vězení.

Policisté zahájením úkonů trestního řízení reagují na sérii trestních oznámení, která státním zástupcům přišla v posledních dnech. „Nyní probíhá prvotní fáze přípravného řízení označená jako prověřování. Smyslem prověřování je objasnění a prověření skutečností, které mohou nasvědčovat tomu, že mohl být spáchán trestný čin,“ potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala, že žalobci podřízeného úřadu v Praze 6 se věcí zabývají.

Zeman je hospitalizován na klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Podle prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala jsou důvodem komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Během hospitalizace prezident rozhodl o svolání zasedání nové Sněmovny na 8. listopadu. Žalobci v Praze 6 podle webů Aktuálně.cz a Respekt.cz prověřují, zda se okolí prezidenta nedopustilo padělání jeho podpisu na dokumentu a tím i přisvojení pravomocí prezidentského úřadu.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář ale minulý čtvrtek zveřejnil video, na kterém Zeman v nemocnici dokument podepisuje. Uvedl také, že prezident ho pověřil přípravou listiny o svolání Sněmovny ještě před svou hospitalizací. Podle pořadu Otázky Václava Moravce Zeman před vznikem videa podpis nacvičoval, a to zřejmě se svojí pečovatelkou. „Na zjevně paranoidní zkazky na úrovni chemtrails nehodlám reagovat,“ odvětil v souvislosti s tímto podezřením Mynář.

Možné podezření z neposkytnutí pomoci spadá do doby před Zemanovou hospitalizací, kdy byl prezident v Lánech. Proto mají dozorování na starosti žalobci z Rakovníka. „Část podání týkající se podezření ze spáchání přečinu neposkytnutí pomoci byla postoupena policejnímu orgánu k prověření. Trestní řízení je v této fázi neveřejné, takže další informace poskytovat momentálně nebudu,“ uvedl pro zmíněné weby rakovnický okresní státní zástupce Lukáš Hossinger.

Senát by se měl zklidnit, myslí si Okamura

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) týden po hospitalizaci na základě informací z ÚVN oznámil, že Zeman nyní ze zdravotních důvodů není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. Politici proto začali řešit možný přesun pravomocí hlavy státu na premiéra a předsedu Sněmovny podle článku 66 Ústavy.

Tento krok kritizoval například předseda SPD Tomio Okamura, který si nemyslí, že by v současnosti  aktivace článku 66 byla namístě. „Senát by se měl zklidnit. Z jeho strany to působí jako štvanice,“ řekl Okamura v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

I podle poslance SPD Jaroslav Foldyny jde o ústavní puč. Prohlásil to v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Senátor Zdeněk Hraba (STAN) se proti tomuto tvrzení razantně ohradil. K videu, na kterém Zeman podepisuje ustavující schůzi nové Sněmovny, řekl, že neví, za jakých podmínek vzniklo.

Stavem prezidenta při podpisu si nejsou jistí ani někteří lékaři. Pokročilá nemoc jater, se kterou se Zeman zřejmě léčí, totiž může snižovat i funkce mozku, v důsledku toho u pacienta vzniká zmatenost a spavost. V souvislosti se zdravím prezidenta Miloše Zemana to v pořadu Interview uvedl přednosta Kliniky hepatogastroenterologie Transplantcentra IKEM v Praze Julius Špičák (ANO). Minulý týden v pátek pak nemocnice uvedla, že se Zemanův zdravotní stav mírně zlepšil.

Zdravotní stav prezidenta nově posoudí multioborové lékařské konzilium, jehož vytvoření inicioval minulý týden ředitel Zavoral. Výstup z práce konzilia předpokládá ÚVN na počátku listopadu.

Tagy: