Pravdu k Rusům přes recenze na Googlu nedostanete. Ani o ně nezavadí, říká expert

Moskevský korespondent Jiří Just o propagandě v Rusku

Na sociálních sítích už několik dnů koluje výzva, která nabádá lidi po celém světě k psaní recenzí o válce na Ukrajině prostřednictvím Google Maps. Cílem této akce je snaha informovat ruské obyvatelstvo o aktuálním dění. Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS Jiřího Justa se nápad s úspěchem nejspíše ale neshledá. „Běžný Rus o to ani nezavadí. Většina z nich si totiž informace hledá na ruském vyhledávači,“ uvedl Just v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

„Nezaznamenal jsem, že by na tyto recenze někdo bral ohled. Pokud Rusové nějaké recenze čtou, tak na specializovaných stránkách, které se věnují danému byznysu, nebo je vyhledávají na ruském vyhledávači. Takže si nemyslím, že by o to zavadili,“ uvedl Just. Nejrozšířenějším vyhledávačem v Rusku je přitom Yandex.

Nezávislá média čelí v Rusku stále většímu tlaku, který se ještě vystupňoval po vojenském vpádu na Ukrajinu z minulého čtvrtka. Ruské úřady vyhrožují nezávislým médiím uzavřením, pokud nebudou dodržovat oficiální zpravodajskou linii a budou o ruském útoku informovat jako o „invazi“ nebo „válce“. Většina ruského obyvatelstva tak nemá objektivní zprávy o tom, co se na Ukrajině skutečně děje.

„Fakticky Rusové vědí o válce jenom to, co jim řekne státní propaganda. Přístup k nezávislým médiím je v Rusku silně omezen a v posledních dnech obzvlášť. Bylo zrušeno vysílání nezávislé internetové televizní stanice Dožď nebo jedné z nejstarších rozhlasových stanic Echo Moskvy. Proto je ta podpora Putinova dobrodružství na Ukrajině, řekněme, vysoká. Odhaduje se na 65 až 70 procent,“ konstatoval Just.

Ukrajinci Rusům volají a píší e-maily

„Co naopak Rusy znepokojuje mnohem více než nějaké recenze na Googlu, jsou hovory i zprávy na sociálních sítích, které jim posílají Ukrajinci. Nějakým způsobem se jim totiž podařilo získat databáze telefonních čísel a e-mailů Rusů. Brzy ráno jim volají a píší na sociálních sítích, posílají obrázky z války i zajatých ruských vojáků na Ukrajině,“ uvedl moskevský korespondent.

Většina Rusů podle něj vnímá ruskou invazi na Ukrajinu jako denacifikaci a osvobození této země. „Státní média Rusům samozřejmě neukazují, že je Ukrajinci vůbec nevítají, ba naopak. Záběry v ruských televizích jsou takové, že tam skutečně je pár lidí, kteří vítají ruské vojáky, a tím to končí. Lidé věří tomu, co jim předkládají státní média,“ vysvětlil korespondent z Moskvy.

„Skutečně jen lidé, kteří mají nějaké liberální smýšlení nebo se opravdu o válku zajímají a monitorují to, vnímají toto vtržení jako tragédii. Většina Rusů, zejména na východ od Moskvy, tyto informace ovšem nemá,“ dodal.

Tagy: