Rodokmen královské rodiny: Princ William dostane nový titul. Jaké je pořadí na trůn?

Linie následovníků britského trůnu

Zemřela královna Alžběta II.

Když ve čtvrtek zemřela královna Alžběta II., okamžitě se stal králem její syn princ Charles. Bez panovníka nebyla Velká Británie ani vteřinu. S úmrtím královny se ale mění řada věcí. Princ William a jeho manželka Kate Middletonová se například stávají vévodou a vévodkyní z Cornwallu.

V okamžiku, kdy britská královna Alžběta II. zemřela, převzal její pravomoci i povinnosti její syn Charles princ z Walesu, jenž se stal králem Charlesem III. Ten byl zároveň nejdéle sloužícím následovníkem trůnu, jímž byl od svých tří let.

Novým prvním následovníkem nyní bude princ William, který se svou manželkou Kate Middletonovou rovněž získává nový titul. Vévoda a vévodkyně z Cambridge budou nyní známí také jako vévoda a vévodkyně z Cornwallu. William dosáhl z celé královské rodiny nejvyššího vzdělání, titulu Master of Arts. Mezi lety 2006 a 2013 sloužil v armádě, přičemž se zúčastnil více než 150 záchranných akcí.

Dalšími následovníky jsou děti vévodů z Cornwallu. Trůn by převzaly v tomto pořadí: princ George, princezna Charlotte a princ Louis. Všichni momentálně pracují na svém vzdělávání a navštěvují školu Lambrook School nedaleko Windsoru. V roce 2011 došlo ke zrušení pravidla, které v nástupnické linii upřednostňovalo mužské dědice před jejich sestrami. Princezna Charlotte je proto v nástupnické linii před princem Louisem.

Až pátým v pořadí je bratr prince Williama, princ Harry, známý také jako vévoda ze Sussexu. Také on absolvoval vojenský výcvik. V roce 2008 britské ministerstvo obrany oznámilo, že Harry od prosince 2007 tajně sloužil v Afghánistánu, když se zúčastnil čtyřměsíční mise. Poté byl z bezpečnostních důvodů stažen ze služby, ale v roce 2012 se vrátil jako pilot vrtulníku. O tři roky později, téměř po deseti letech služby, oznámil, že z ozbrojených sil odchází.

Po Harrym v pořadí nástupců následují jeho děti – princ Archie Harrison a princezna Lilibet Diana. Když se Archie Harrison narodil, neměl hned nárok na titul prince a Buckinghamský palác tehdy sdělil, že jeho rodiče se rozhodli pro svého syna nepoužívat vůbec žádný titul. Po úmrtí královny a převzetí moci Charlesem III. má nárok na titul Jeho královská Výsost princ Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Lilibet dostala své jméno jako poctu prababičce, Lilibet byla totiž její přezdívka. Druhé jméno Diana je pak odkazem na babičku, princeznu Dianu.

Až osmým nástupcem je syn Alžběty II., princ Andrew. Ten sloužil dvaadvacet let v britském královském námořnictvu a během války o Falklandy byl pilotem vrtulníku. V roce 2019 po kontroverzním rozhovoru oznámil, že se hodlá stáhnout z veřejných funkcí. Tehdy například popřel obvinění, že měl sex s nezletilou ženou, která tvrdila, že ji zneužil sexuální delikvent Jeffrey Epstein. Andrew je sice stále princem, oficiální roli ale již nemá.

Tagy:
Velká Británie Princezna Diana britská královská rodina Alžběta II. Wales princ Harry královská rodina Cornwall Karel III. William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu Ondřej, vévoda z Yorku Louis, princ z Cambridge Charlotte, princezna z Cambridge