Spor o progresivní daň: Trest pro tvrdě pracující, nebo jediná možná cesta k úsporám?

Bankovky v peněžence, ilustrační snímek

Jurečka chce progresivní daň

Ministr práce Marián Jurečka (KDU-ČSL) rozvířil mnoho emocí, když prohlásil, že by chtěl otevřít debatu o prohloubení progresivní solidární daně. Ta by znamenala větší procentuální zdanění pro lidi s vyššími příjmy. To se však nelíbí koaličním partnerům lidovců ani části ekonomů, podle nichž jde o trestání tvrdě pracujících zaměstnanců. U jiných však zaznívá argument, že stát už nemá příliš kde šetřit.

„Ta daň postrádá ekonomické opodstatnění. Už nyní totiž lidé s vyšším příjmem čelí vyšší sazbě daně z příjmu. Místo 15 % čelí sazbě 23 %. Pokud ještě více zatížíme bohaté lidi, což jsou často tvrdě pracující, vysoce kvalifikovaní zaměstnanci, mohou tito celospolečensky vysoce přínosní pracovníci třeba také odejít do zahraničí,“ sdělil pro CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

Vysokopříjmové lidi by měla vláda podle něj spíše motivovat k práci. „Navíc dalším zvýšením daní bohatým demotivujeme tyto lidi od jejich úsilí. Žádná země světa by neměla odrazovat od práce ty, kteří celé její společnosti mohou přinést nejvíce dalšího bohatství,“ doplnil ekonom.

Podobně to vidí také hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. „V České republice máme velice vysoké daňové a odvodové zatížení práce, určitě bychom ho proto neměli navyšovat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS s tím, že by vláda měla spíše hledat řešení na výdajové straně státního rozpočtu.

Vláda potřebuje 100 miliard

Naopak změnu postoje vlády by pochopil ekonom Daniel Münich. „Když se loni dělaly předvolební sliby, nikdo neměl tušení o tak vysoké inflaci a tak brutálním zdražení energií, jako teď zažíváme a zažívat ještě budeme. Když se psalo programové prohlášení, jen málokdo čekal válku na Ukrajině a zásadní růst požadavků na obranu. Že to celé způsobí zastavení ekonomiky či její propad, také nikdo netušil. Situace se během roku zcela zásadně změnila. Kdo to nevidí, ten nevidí,“ uvedl na Facebooku.

Nelíbí se mu ani argument, že může vláda nalézt snadno peníze jinde. „Že má vláda raději spořit, je hraběcí rada. Je třeba také poradit, kde se má šetřit. Ve školství, zdravotnictví, vědě, v armádě, v údržbě a stavbě silnic? Zdanění zisků nadnárodních korporací byl a je tvrdý oříšek nejen pro českou vládu. A i kdyby ten oříšek někdo náhodou teď narychlo rozlouskl, kápne z toho do rozpočtu stejně jen pár miliard navíc. Zde se ale shání sto miliard,“ doplnil.

Tagy: