Jako šachová partie. Vagnerovci mají tři možnosti, skončí ale fatálně, říká Podoljak

Ideální by bylo nedělat nic. I tak se dá vyložit vzkaz poradce ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka šéfovi soukromé Vagnerovy skupiny Jevgenijovi Prigožinovi. Situaci žoldnéřů u Bachmutu označil za „perfektní zugzwang“, tedy specifický šachový tah. Následně představil tři možnosti, které vagnerovci mají, přičemž každá z nich končí pro ně fatálně.

„Perfektní Prigožinův zugzwang. Nemůžete jít dopředu – ozbrojené síly Ukrajiny vás zničí. Nemůžete se vrátit – zničí vás bariérová vojska ruského ministerstva obrany,“ líčil na svém Twitteru situaci vagnerovců u Bachmutu Podoljak. Zugzwangem – známým také jako nevýhoda tahu – odkazoval na pozici ze šachové partie, kdy je pro hráče jakýkoliv posun nevýhodný. Ideální je nedělat nic.

„Stát na místě znamená také zničení, munici vám nedají. Co vám zbývá? Být oficiálně uznán za ‚teroristickou skupinu‘ a ve finále zadržen,“ dodal ke svému zhodnocení nejkrvavějších bojů o ukrajinské město poradce Volodymyra Zelenského.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drony jako ukrajinský trumf. Můžou útočit na Rusy jako kamikaze, říká Visingr

Situace u Bachmutu se pro vagnerovce v poslední době nevyvíjí dobře. Sám Prigožin nedávno přiznal, že se jeho žoldnéři ocitají ve stále více nevýhodném postavení – dochází jim munice i živá síla. Následně oznámil, že pokud ruský generální štáb neposkytne potřebnou munici, tak se do 10. května z města stáhnou. K tomuto kroku však nedošlo.

Chaos kolem munice

Vyjádření šéfa žoldnéřské skupiny se den ode dne mění. Zatímco ještě minulý týden mluvil o stažení, v pondělí tvrdil, že vytoužené vybavení začíná chodit. Jen o den později však vzkázal, že dodávka munice pro jeho muže ještě nedorazila, respektive mají jen „deset procent toho, o co žádal“.

„Z Bachmutu neodejdeme, ještě pár dní zůstaneme, budeme bojovat navzdory všemu, zvládneme to,“ uvedl v posledním hlášení. Že Prigožinovi začíná docházet trpělivost, dosvědčuje i jeho kritika Kremlu – včetně samotného Vladimira Putina. Konkrétně ruského prezidenta nejmenoval, označením „dědeček“ však bylo jasné, koho tím myslí.

Zpochybňoval Putinovo vedení země a během svého monologu o něm mluvil jako o „šťastném dědečkovi, který si myslí, že dělá dobře“. Týdeník Focus připomněl, že šéf Kremlu jím bývá často nazýván. Putin zatím terčem Prigožinovy kritiky nebyl, připomíná americký Institut pro studium války (ISW). Analytici nyní čekají, jak se k prohlášením šéfa Vagnerovy skupiny Kreml postaví. Pokud se nic nestane, je to podle nich důkaz, že „Putinův mocenský systém nadále eroduje“.

Tagy:
válka Vladimir Putin vojáci Twitter Ukrajina žoldnéři poradce munice boje Vagnerova skupina Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml Mychajlo Podoljak možnosti Bachmut Institut pro studium války Jevgenij Prigožin