Putin může použít jaderné zbraně. Nechceme z Ruska silnou verzi KLDR, varuje Šándor

Andor Šándor

Co Čech, to politik! (224)

Bezprecedentní útok Ruska na Ukrajinu nemile překvapil mnoho lidí po celém světě. Mezi ně patří i bezpečnostní analytik Andor Šándor. Podle něj je ruská invaze barbarstvím a nedá se nijak obhájit.

Ruské vojsko v noci ze středy na čtvrtek zahájilo invazi na Ukrajinu. Boje aktuálně probíhají nejen na Donbasu, ale po celé zemi. Ztráty na životech hlásí obě strany.

Vypuknutí války šokovalo i řadu expertů. Například bezpečnostní analytik Andor Šándor ještě v úterý, kdy se ruské vojenské jednotky nacházely na území Donbasu, pochyboval, že by bylo Rusko nakloněno válce s Ukrajinou.

„Koukal jsem se na to očima civilizovaného člověka. Putin došel asi k tomu, že nemá co ztratit. Jeho některé možná i legitimní požadavky se daly projednávat. Útok na Ukrajinu se ale nedá nijak obhájit, je to barbarství. Nemůžete si vynutit vyjednávání tím, že budete někoho bombardovat,“ řekl v pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS.

Šándora také děsí způsob, kterým ohlásil Vladimir Putin invazi, kterou označil za „obranu Ruska“. Ruský prezident mimo jiné řekl: „Každý, kdo se pokusí do naší operace zasahovat, vměšovat či ohrožovat náš lid, by měl vědět, že reakce Ruska bude rychlá a zanechá takové následky, které jste ve vaší historii nikdy nezažili. Jsme připraveni použít jakýkoliv prostředek.“

Podle Šándora tím Putin mohl myslet i jaderné zbraně. „Že může být použito cokoliv? To mě děsí. Je tu náznak, že když by šlo do tuhého, Vladimir Putin by mohl sáhnout po jaderném arzenálu. Jak řekl už Albert Einstein, tu čtvrtou světovou válku pak povedeme klacky. Celý ten Putinův projev byl strašidelný,“ řekl bezpečnostní analytik.

Putin ruský útok svým způsobem obhajoval i tím, že separatisté na východě Ukrajiny Rusko požádali o pomoc a že NATO prý v případě bombardování Srbska v roce 1999 udělalo výrazné chyby. V tomto ohledu se bezpochyby jedná o argumentační fauly.

„Současné Rusko používá rétoriku sovětských agresivních metod. Problém je, jak se dostaneme z tohoto problému ven. Musíme jednat. Nejsem příznivcem totálního izolování Ruska. Nechceme tím vytvořit silnou Severní Koreu v euroasijském prostoru,“ varoval Šándor.

Podle něj Rusové už před začátkem války přijali lež jako normu. „Denně jsme byli ujišťováni, že to udělat nechtějí. A najednou jsme konfrontování něčím, o čem jsme si mysleli, že to do rejstříku moderní Evropy 21. století nepatří,“ dodal.

Tagy: