Sledujte ZÁZNAM: Blatný promluvil o bleskovém kolapsu rezervačního systému

Jan Blatný na tiskové konferenci

Brífink ministra zdravotnictví Jana Blatného

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se vyjádřil k problémům spojeným s přihlašováním k očkování proti covidu. Kapacita termínů pro seniory se vyčerpala už hodinu po startu registrace. Web poté doporučoval zájemcům o vakcínu kapacitu ověřit za několik dní. Tiskovou konferenci ministra Blatného můžete sledovat od 12:00 v tomto článku.

Lidé starší 80 let se mohou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) k očkování hlásit kdykoliv bez obav, že ztratí prioritu. „Systém je nastavený tak, že vždy budou mít přednost před ostatními. Vakcíny, které budou nyní přicházet, jsou určené především pro ně,“ uvedl na Twitteru Blatný. Ministerstvo už ve čtvrtek upozorňovalo, že ne všichni, kteří se k očkování přihlásí, dostanou také termín.

Každý týden má přijít 70 000 dávek očkovací dávky od firem Pfizer/BioNTech a do konce ledna ještě zbývajících 11 600 dávek od firmy Moderna.

Rezervační web doporučuje další volnou kapacitu ověřit za několik dní, až budou další dodávky vakcín a očkovací místa doplní termíny. Lidé, kterým se v pátek nepodařilo si hned volný termín zarezervovat, tak mohou učinit kdykoliv později pomocí PIN kódu 2, který jim přišel na mobilní telefon. Některá očkovací centra prozatím ani první termíny nevypsala, v systému bylo ráno jen 47 center. Podle čtvrtečního vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) se ale očkuje na 164 místech.

Registrační systém po svém spuštění v 8:00 vykazoval některé problémy, SMS zprávy s PIN kódy lidem přicházely i po deseti minutách. Brzy se ale podařilo navýšit kapacitu rozesílání. Podle dat Chytré karantény navštívilo web během prvních dvou minut 75 000 lidí. Dovolat se hned ráno nedalo ani na linku 1221, kde měli s registrací seniorům pomáhat.

Tagy:
očkování vakcína tisková konference koronavirus COVID-19 Jan Blatný rezervační systém Centrální rezervační systém očkovací strategie