Pokuty prudce stoupnou a řídit budou moci i 17letí. Kupka představil revoluci v dopravě

Martin Kupka

Kupka představil návrh novely zákona o silničním provozu

Mladí lidé budou zřejmě moci získat řidičský průkaz již v 17 letech. Možnost ovládat motorové vozidlo by však měli mít pouze v doprovodu zkušeného mentora, a to až do své plnoletosti. Předpokládá to silniční novela, kterou v pondělí představil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Předloha počítá také s řidičským průkazu na zkoušku pro začínající motoristy nebo s přehlednější úpravou sazeb bodů, a to dle závažnosti spáchaného přestupku. Cílem je podle Kupky přinést zjednodušení a tvrdší postihy u vážnějších prohřešků.

„Rádi bychom představili změny, po kterých saháme po více než 10 letech. Chceme, aby zákon byl co nejsrozumitelnější a nejednoduší. Chceme, aby vážnější postih byl spojován s prohřešky, které mají zásadnější dopad a vedou například k usmrcení,“ sdělil Kupka na pondělní tiskové konferenci.

Problém jsou podle něj především čerství řidiči, jelikož ti způsobí kolem 18 % nejzávažnějších nehod. „První novinkou je možnost řídit od 17 let po absolvování zkoušky, a to při doprovodu zkušeného řidiče.  Přesně tohle opatření vedlo na Západě k významnému snížení nehod. Mentoři musí splňovat důležité požadavky zkušenosti. Musí mít řidičský průkaz alespoň deset let,“ vysvětlil ministr parametry nové změny.

Norma by měla nabýt platnosti k prvnímu lednu 2024. „Jde o to, aby řidiči méně riskovali a více předvídali situace. Chceme dosáhnout toho, aby zákon k veřejnosti mířil tak, aby byl více srozumitelný,“ doplnil.

Cílem navrhovaných změn má být efektivnější postih nejnebezpečnějších přestupků, zvýšení bezpečnosti silničního provozu a snížení postihu u banálních přestupků. Bodový systém začal v Česku platit 1. července 2006. Maximum 12 trestných bodů nasbíralo jen za prvních deset let jeho fungování 70 000 řidičů, zhruba procento všech registrovaných šoférů.

Pokuta až 25 tisíc

Stávající systém trestných bodů by se měl zjednodušit z pěti sazeb na tři, šlo by o dva, čtyři nebo šest bodů. Například u řízení pod vlivem alkoholu to bude šest bodů místo nynějších sedmi, řidič ale zaplatí pokutu ve správním řízení až 25 000 Kč místo dnešních až 20 000. Pokud odmítne zkoušku na alkohol, hrozí mu až 75 000 Kč. Maximálních šest trestných bodů a pokuta 25 000 Kč hrozí vedle alkoholu i za vjezd na železniční přejezd přes zákaz, jízdu na červenou nebo za překročení rychlosti o 50 km/h mimo obec, případně o 40 km/h v obci. Pokuta na místě se u závažných přestupků zdvojnásobí na 5 000 Kč.

„Rádi bychom přinesli změnu přístupu v prosazování zákona, aby lidé chápali logiku, kdy nejvážnějším způsobem trestáme nejvážnější prohřešky, které končí smrtí. U nejbanálnějších přestupků, které naopak nikoho neohrožují, jako je například špatné parkování, tak tam jsme naopak benevolentnější,“ doplnil Kupka.

Tagy: