Rusko už nám toho nabulíkovalo hodně. Ekonom vysvětlil další trik, který má Kreml v zásobě

Hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS byl ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček.

K věci (719)

Máme tendenci situaci dramatizovat a pesimistická očekávání nás pak stahují do deprese. Těmito slovy ohodnotil současnou dobu ekonom a poradce premiéra Štěpán Křeček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. „Dokud budeme na Rusku energeticky závislí, budeme hrát jeho hru,“ dodal. Nastínil také, jaký trik může prezident Vladimir Putin použít k vydírání Německa.

Ruský státní plynárenský gigant Gazprom oznámil, že stále neobdržel od německé firmy Siemens Energy dokumentaci potřebnou k opětovné instalaci turbíny pro plynovod Nord Stream 1, která byla na generální opravě v Kanadě. Prodlevou v návratu turbíny z Kanady související s protiruskými sankcemi Gazprom dříve zdůvodnil výrazné omezení dodávek plynovodem Nord Stream 1. Ten je hlavní trasou pro vývoz ruského zemního plynu do Evropské unie.

Evropa se bojí, že po plánované odstávce plynovodu Nord Stream 1 už Rusko dodávky neobnoví, přestože Putin tvrdí pravý opak. „Nejpravděpodobnější je obnova s komplikacemi, kdy se dodávky sníží nebo opozdí. Vše vyžene ceny do závratných výšin a Rusko z toho bude profitovat,“ soudí Křeček.

Je vidět, že lidé nejsou hloupí

Naším cílem je podle něj přežít další topnou sezonu. Podle ekonoma musíme naplnit zásobníky až po okraj, pak bude prostor pro úspory. „Vysoké ceny k nim motivují. Plynu se u nás zatím spotřebovalo o 20 procent méně než v loňském roce. Je vidět, že lidé nejsou hloupí. Současná doba je jedna z nejtěžších v naší novodobé historii, jdeme z krize do krize a my ekonomové jsme posly špatných zpráv,“ podotkl Křeček s tím, že lidé jsou naštvaní a chodí mu hodně rozladěných emailů či smutných příběhů.

Ekonom uvedl, že Češi jsou prozíraví a vidí, jak je ceny drtí, proto se začali omezovat sami i bez státních opatření. „Rusko už nám nabulíkovalo mnoho a vidíme, že realita je pak jiná. Musíme doufat v to nejlepší, ale připravovat se na nejhorší. Rusko může vydírat Německo, že dodá plyn, ale plynovodem Nord Stream 2, čímž by naše sousedy stavělo do složité pozice,“ nastínil host pořadu K věci.

Nord Streamem 2 měl totiž původně po dně Baltského moře z Ruska do Německa proudit ruský plyn. Před invazí na Ukrajinu mu k uvedení do provozu chyběla už jen zelená německých regulačních úřadů. Po začátku invaze ale kancléř Olaf Scholz konstatoval, že udělení souhlasu k provozu není kvůli postupu Ruska vůči Ukrajině možné.

„Hra směřuje k vytváření napětí, které pak zvyšuje cenu a na všem profituje Rusko. Dokud budeme energeticky závislí, budeme tu hru hrát. Náš cíl musí být takový, aby nás Rusko nemohlo vydírat,“ doplnil ekonom. Cílem prý je nemít tak vysokou závislost na ruském plynu, která je momentálně až 98 procent.

Chyba, kterou si plnými doušky vychutnáváme

„V minulosti se podcenila energetická bezpečnost. Je to chyba, kterou si plnými doušky vychutnáváme. Vysokým cenám se nakonec nevyhne nikdo. Nelze to opakovat a musíme investovat,“ zdůraznil Křeček.

Podle něj byla každá krize vždy poražena. „Následující roky mohou být těžké, ale ve střednědobém horizontu se životní úroveň Čechů bude zvyšovat, tím jsem si jistý. Máme tendenci situace dramatizovat. Pesimistická očekávání nás stahují do deprese. Když jsou vize temné, i budoucnost se tak naplňuje,“ předpověděl.

Země Evropské unie by měly na základě doporučené Evropské rady kvůli očekávanému výpadku dodávek ruského plynu omezit během nadcházející topné sezóny spotřebu o 15 procent. Brusel by podle návrhu mohl po konzultaci s členskými zeměmi vyhlásit stav plynové nouze, který by vyžadoval povinná omezení spotřeby v celé EU. Aby pravidla vstoupila v platnost, musí je nejprve schválit členské země, které zatím dávaly najevo rozdílné postoje.

Podle odborníků Česká republika zřejmě nebude muset snížit svou spotřebu plynu o více než 30 procent. Propočty možných nutných úspor plynu v souvislosti s omezením dodávek udělali odborníci z poradenské firmy EGÚ Brno. Jejich realistické scénáře počítají s tím, že dodávky plynu do Evropy budou snížené o zhruba 40 až 50 procent.

Tagy: