Sedmiletý hrdina zachránil sestru, kterou strhl dravý proud. Pro pomoc plaval hodinu

Sedmiletý chlapec zachránil svou sestru.

Sedmiletý chlapec zachránil svou rodinu před utonutím (zdroj: CNN Prima NEWS)

Na Floridě opěvují sedmiletého chlapce, který zachránil svou sestru, již strhl silný proud řeky Saint Johns. Malý Chase totiž dokázal přemoci živel a po hodině doplaval na břeh, kde okamžitě vyhledal pomoc. Jeho čtyřletou sestru Abigail mezitím udržoval nad hladinou jejich otec, který si s dětmi vyrazil na vodu.

Měl to být pohádkový den, během kterého si Američan Steven Poust chtěl užít chvíli volna se svými dvěma dětmi, synem Chasem a dcerou Abigail. Otec vzal své potomky na loď, se kterou zakotvil uprostřed široké řeky Saint Johns, nejdelšího floridského toku, a začal rybařit. Děti mezitím skočily do vody a chtěly si zaplavat.

Jenže čtyřletá Abigail neodhadla sílu živlu a proud ji strhl mimo dosah lodi. Naštěstí měla v tu chvíli na sobě záchrannou vestu. Když si Chase všiml trápení své sestry, nechal se dobrovolně strhnout proudem, aby Abigail pomohl. Sám přitom plovací vestu neměl. Okamžitě do vody skočil také otec Steven a urychleně plaval za dcerkou.

„Řekl jsem oběma, že je miluju, protože jsem nevěděl, jak to celé dopadne,“ popsal Steven pro americkou CNN. „Snažil jsem si držet oba u sebe, jenže jsem se rychle unavil. A dcerka se mi začala vzdalovat,“ zoufal si.

Steven proto rychle usoudil, že bude lepší, když se bude soustředit pouze na záchranu Abigail a synovi řekl, ať se pokusí doplavat na břeh. Chase se tak poslušně vydal na heroickou misi. Po hodině svádění bitvy s dravým proudem se sedmiletému chlapci podařilo dosáhnout břehu široké řeky.

Chase okamžitě vyběhl z vody a pospíchal do nejbližšího domu pro pomoc. Mezitím jeho otce s dcerou unesl proud zhruba dva a půl kilometru od lodi. Pomoc už v tu dobu naštěstí byla na cestě. Hasiči nejprve lokalizovali loď a posléze ve spolupráci se záchranáři objevili i Stevena s Abigail.

„Udělali jsme vše, co bylo v našich silách, abychom se dostali rychle na místo. A jsme šťastní, že jsou všichni tři zdraví a vede se jim dobře. Nemohli jsme si přát lepší výsledek,“ sdělil v prohlášení Eric Prosswimmer, mluvčí hasičské jednotky ve floridské Jacksonville.

Tagy: