Sledujte ZÁZNAM: Policejní prezident oznámil závěry vyšetřování zákroků na Babišovy odpůrce

Martin Vondrášek

Tisková konference policejního prezidenta k zásahu v Borovanech

Policejní prezident Martin Vondrášek v pátek odpoledne zveřejní závěry šetření Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia k zákrokům na politických mítincích předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Veřejnost minulý týden kritizovala dva zákroky neuniformovaných policistů proti Babišovým odpůrcům. Vondrášek už v pondělí uvedl, že pokud bude policie muset v budoucnu zakročit na politických mítincích, měli by primárně zasahovat jasně označení uniformovaní policisté. Tiskový brífink policejního prezidenta můžete od 14:00 sledovat na CNN Prima NEWS nebo přímo v tomto článku.

Kritiku vyvolal minulý týden zákrok v Borovanech, při němž neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který chtěl odnést Babišovi reproduktor, či zásah rovněž neuniformovaných policistů v Českém Krumlově, při kterém příslušníci v civilu z akce odvezli neoznačeným autem na služebnu ženu protestující proti Babišovi.

Zákrokem v Borovanech se nyní zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vedle toho zásah v Českém Krumlově řešil právě úřad vnitřní kontroly prezidia. Kázeňskému řízení čelí také policista, jenž měl na Babišově shromáždění na hlavě čepici s logem a heslem hnutí.

Vondrášek v pondělí po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) uvedl, že v bezodkladných případech nezáleží na tom, zda na podobných veřejných shromážděních zasahuje policista v uniformě či v civilu, ve všech ostatních situacích ale mají zakročit uniformovaní policisté. S Rakušanem se shodl na tom, že na předvolebních mítincích budou i členové antikonfliktního týmu, dokumentační skupiny a odboru vnitřní kontroly.

Velitelé městských a obvodních policejních ředitelství a územních odborů také dostanou školení o zásazích a přítomnosti policie na shromážděních.

Protesty odpůrců provázely Babišova shromáždění i tento týden ve čtvrtek. Například v Ústí nad Labem se mítink neobešel bez potyčky. Policisté na akci zaznamenali jedno protiprávní jednání, budou ale ještě vyhodnocovat pořízené záznamy. Na shromáždění dohlíželi uniformovaní policisté a antikonfliktní tým.

Tiskový brífink policejního prezidenta Martina Vondráška k policejním zákrokům na Babišovy odpůrce sledujte od 14:00 na CNN Prima NEWS nebo přímo v tomto článku.

Tagy:
policie Policie ČR Andrej Babiš Český Krumlov Vít Rakušan GIBS ANO 2011 policejní prezident Martin Vondrášek Borovany Policejní prezidium České republiky